home design 800x400

home design 1170Χ320

Πώς θα «ξανασφυρίξει» το τραίνο στο Ναύπλιο; Το όραμα των Ελβετών

Η γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο – Τρίπολη στο επίκεντρο: Το σχέδιο για την επαναλειτουργία του ιστορικού σιδηρόδρομου και η μελέτη σκοπιμότητας.

Η αναβίωση του ιστορικού σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο κάνει ένα αποφασιστικό βήμα με την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας και του επιχειρηματικού πλάνου για τις γραμμές Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και Άργος-Τρίπολη.

Το δεύτερο Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο υπό τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων, της Πρεσβείας της Ελβετίας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), έδωσε έμφαση στα επόμενα βήματα για την αναγέννηση του δικτύου μήκους 132 χιλιομέτρων.

Αειφόρος τουρισμός μέσω του τραίνου

Ο Ελβετός πρέσβης, Στέφαν Έστερμαν, χαρακτήρισε το εγχείρημα ως πρωτοβουλία που θα ενώσει τις όμορφες περιοχές της Πελοποννήσου, προάγοντας τον αειφόρο τουρισμό. «Η επαναλειτουργία της γραμμής μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες και να ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη, συνδέοντας την Αθήνα με το Ναύπλιο και την Τρίπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Ορφανός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εγχείρημα αυτό θα φέρει νέα πνοή στην προσβασιμότητα της περιοχής και θα εμπλουτίσει τις προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου.

Η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, κα Καρρά, σημείωσε πως ο Ελβετός πρέσβης είναι ένας φιλέλληνας, αφοσιωμένος στην προσπάθεια για την αναβίωση του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο και αποκάλυψε πως ο ίδιος  περπάτησε με τον καθηγητή Scholl περίπου 40 χιλιόμετρα για να διαπιστώσουν την κατάσταση των γραμμών.

Ακολουθεί μελέτη σκοπιμότητας

Το έργο, που ξεκίνησε το 2016 από τον καθηγητή Scholl, περιλαμβάνει εκτεταμένη μελέτη σκοπιμότητας, ανάλυση κόστους-οφέλους, καθώς και τη διερεύνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ανακαίνιση των υφιστάμενων γραμμών και σταθμών.
  • Εκτίμηση των τεχνικών υποδομών (γέφυρες, σήραγγες).
  • Εξοπλισμό σταθμών με σύγχρονες υποδομές, όπως αυτόματους πωλητές εισιτηρίων και χώρους στάθμευσης.

Για την μελέτη σκοπιμότητας θα απαιτηθεί ένα διάστημα 1,5 έτους και μπορεί να γίνει από μια ειδικού σκοπού εταιρεία. Ο Ελβετός καθηγητής πρότεινε να υπάρχουν 3 ομάδες εργασίας για να προκύψουν πολλές περισσότερες πιθανές λύσεις που θα οδηγήσουν στην τελική λύση, ενώ θα υπάρχει ομάδα αξιολόγησης από Έλληνες και Ελβετούς.

Η χρηματοδότηση της μελέτης προέρχεται από δωρεά της Ελβετικής Πρεσβείας, ενώ το τελικό σχέδιο θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Η προοπτική της κανονικοποίησης

Η ανακαίνιση της μετρικής γραμμής σε κανονική θεωρείται οικονομικά απαιτητική, με το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται σε 10-12 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Παρόλα αυτά, η δυνατότητα επανασύνδεσης της Πελοποννήσου με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και η προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης μετακίνησης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την υλοποίηση του έργου.

Ο καθηγητής Scholl ανέφερε τη δυνατότητα λειτουργίας τρένων διαφορετικών τεχνολογιών (πετρελαιοκίνητα, ηλεκτρικά, με μπαταρία ή υδρογόνο), ενώ τόνισε τη σημασία δημιουργίας ολοκληρωμένων υποδομών συντήρησης, όπως το μηχανοστάσιο Τρίπολης.

«Στην Ελβετία δεν υπάρχει τοπικό τρένο χωρίς επιδότηση»

Όπως υποστήριξε ο κ.Scholl ακόμα και στην Ελβετία δεν υπάρχει τοπικό τρένο χωρίς επιδότηση. Στην περιοχή της Ζυρίχης για παράδειγμα όπως είπε, υπάρχει 40% επιδότηση για την λειτουργία των τοπικών τρένων και το χαρακτήρισε ως κοινό φαινόμενο παγκοσμίως, Παράλληλα θα πρέπει να εκπονηθούν και περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες κόστους-οφέλους.

Σημαντικό σημείο της γενικής μελέτης σκοπιμότητας είναι ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης. Θα είναι ο ΟΣΕ; ένα νέο σχήμα ΣΔΙΤ; θα μπορεί να γίνει μέσω ενός ιδιώτη; Επίσης να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ποιος θα είναι ο υπεύθυνος συντήρησης και λειτουργίας.

Ο καθηγητής ανέφερε και την περίπτωση «δανεισμού» της γραμμής σε κάποιο ιδιωτικό σχήμα αναφέροντας ως παράδειγμα αντίστοιχες ορεινές γραμμές στη Γερμανία το οποίο το χαρακτήρισε ως πολύ πετυχημένο.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis