home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών για μια εναλλακτική ανάπτυξη

Το fichi art και η ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς «Το Αρτεμίσιο».
logo

Εκπρόσωπος του ΦΕΣΤΙΒΑΛ fichi art συμμετείχε στην ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς «Το Αρτεμίσιο» με θέμα το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Η ημερίδα έγινε το Σάββατο 30-11-2024 στο Εργατικό Κέντρο του Άργους και η παρέμβαση είχε σαν στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες της κοινωνίας των πολιτών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών του τουρισμού. Το Φεστιβάλ προσπαθεί να προβάλει και να αναδείξει  μια διαφορετική πολιτιστική εναλλακτική παρέμβαση.

Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

«Ο νομός Αργολίδας δεν είναι ένας νομός που ψάχνει να παρουσιαστεί στο τουριστικό χάρτη. Από τη δεκαετία του 1960 η Αργολίδα είναι πάντα σημείο τουριστικής αναφοράς. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα σημαντικά ιστορικά μνημεία. Τρία μνημεία της UNESCO σε επίπεδο νομού δεν υπάρχει σε κανένα νομό της Ελλάδας εκτός ίσως από το νομό Αττικής.

Οι Μυκήνες, η Τίρυνθα και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες σε συνδυασμό με τα πολλά μουσεία, το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου, και  σημεία  φυσικής ομορφιάς. Σημαντικό πλεονέκτημα. Είμαστε ο περισσότερο κοντινός προορισμός  στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας την Αθήνα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε πραγματικά στοιχεία:

 ΜυκήνεςΕπίδαυρος Παλαμήδι
2017412.394469.055206.219
2018495.992548.890225.006
2019453.112535.589230.745
Χρονιές με covid
2022366.890389.617229.983
2023416.435426.221215.720
    

Άρα πάνω από 400.000 επισκέπτονται την περιοχή μας και εμείς πρέπει να έχουμε μια πρόταση να αυξήσουμε τον χρόνο  παραμονή τους στην περιοχή μας με διαφορετικά κίνητρα.

Tο ζητούμενο είναι:

  1. Καλύτερη διάχυση του τουριστικού προϊόντος μέσα στο χρόνο
  2. Αξιοποίηση – προβολή – υποδομή για αξιοποίηση διαφορετικών μορφών τουρισμού.
logo

Πως θα μπορούσαμε να παρέμβουμε:

Με αξιοποίηση των εξής  αξόνων:

  1. Πολιτιστική παραγωγή  με τοπική δημιουργία και συνεργασία φορέων του πολιτισμού. Δεν είναι πολιτιστική παραγωγή όταν απλά φέρνουμε ένα σχήμα να τραγουδήσει  (τις περισσότερες φορές για οικονομική ενίσχυση συλλόγων) χωρίς να βλέπουμε την τοπική παραγωγή του πολιτισμού, στο θέατρο, στο χορό, στην τέχνη. Χωρίς συνεργασίες. Χωρίς να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας ακόμα και στα θέματα της γεωργικής τοπικής παραγωγής και της διατροφικής τοπικής κουλτούρας. Να ψάξουμε το διαφορετικό. Αυτό προσπαθεί να κάνει το FichtiArt. Δυστυχώς όμως στη δημόσια πρόσκληση μας για συνεργασία των πολιτιστικών φορέων δεν υπήρχε ανταπόκριση. 
  2. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο οργανωμένος πεζοπορικός τουρισμός είναι μια ακόμα πρόταση. To FichtiArt έχουμε προτείνει συγκεκριμένες πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν την ιστορία και την φυσική ομορφιά. Μια διαδρομή από τις Μυκήνες προς  την Προσύμνη και από εκεί στο Ηραίο και καταλήγει ξανά στις Μυκήνες είναι μια πεζοπορία με εξαιρετικά μνημεία στην διαδρομή αλλά και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. To ξεκίνημα των διαδρομών που προτείνουμε θα γίνεται απο τον Σταθμό τών Φιχτίων το εγκαταλελειμένο αυτό μνημείο που το Φεστιβάλ ξαναζωντάνεψε και τώρα συμμετέχει στην πρωτοβουλία επαναλειτουργίας της γραμμής Τρικούπη, με ενα τρένο οικολογικό γιατί αυτή ειναι η τάση σε ολη την Ευρωπη, ο slow tourism
  3. Ενδιαφέρουσες διαδρομές υπάρχουν σε όλο το νομό και έχουμε προσπαθήσει να τις καταγράψουμε. Το επόμενο στάδιο είναι να τις πιστοποιήσουμε να δημιουργήσουμε την υποδομή και να υπάρχει φορέας που θα πιστοποιεί τους οδηγούς του πεζοπορικού τουρισμού. H Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μας στηρίζει σε αυτήν την προσπάθεια.
  4. Εκπαιδευτικός τουρισμός. Στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού πρέπει να δούμε, να πιέσουμε να δημιουργήσομε την υποδομή για λειτουργία εκπαιδευτικού τουρισμού. Ο νομός Αργολίδας είναι ο τόπος που συμπυκνώνει  όλη την Ελληνική  ιστορία. Από το Προϊστορικό Φράγχθι και τη Λέρνα, τη Μυκηναϊκή περίοδο την περίοδο πόλης- κράτους με επίκεντρο το Άργος, τις Βυζαντινές εκκλησίες, την  Φραγκοκρατία και Βενετοκρατία μέχρι την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
  5. Περιοδικές εκθέσεις.  Να αξιοποιήσουμε (να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε) όλοι οι πολιτιστικοί φορείς την δυνατότητα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να δημιουργούν νέες θεματικές ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν νέους επισκέπτες. Άρα το ζητούμε είναι τα μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί χώροι να έχουν περιοδικές εκθέσεις.

Σε όλα αυτά όταν μιλάμε για εναλλακτικό τουρισμό δεν πρέπει να ξεχνάμε και να είναι σε πρώτη προτεραιότητα η διεκδίκησης της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής. Το τρένο, ένα φιλικό στο περιβάλλον μαζικό μέσο μεταφοράς μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τις προσπάθειες μιας διαφορετικής προσέγγισης. Ας δημιουργήσουμε μια εικόνα από το μέλλον που θα θέλαμε. Το τρένο σταματά στις Μυκήνες και ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού χώρου με ένα  ηλεκτρικό τρενάκι, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, ένα πεζόδρομο οδηγείται στον Αρχαιολογικό χώρο. Αυτός ο επισκέπτης αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην περιοχή. 

Με την παρέμβασή μας θέλουμε να καταθέσουμε μια πρώτη προσέγγιση σε έναν προβληματισμό για μια εναλλακτική πρόταση τουριστικής ανάπτυξης.

Να καλλιεργήσουμε  τα χαρακτηριστικά εκείνα που αυξάνουν τη διαφοροποίηση του προϊόντος μας, καθιστώντας το, αν όχι μοναδικό, τουλάχιστον σπάνιο και περιζήτητο. Να υπερασπιστούμε την ποιότητα του φυσικού μας τοπίου έναντι της καταστροφής του μέσω της συνεχούς οικοδόμησης και  την καλλιέργεια του πολιτισμού και της κουλτούρας μας».

Ιστότοπος https://fichtiart.com/.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis