Ένα σημαντικό έργο πολιτιστικής και συγκοινωνιακής σημασίας ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την παράδοση στο κοινό, του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ανέδειξε τη σημασία του έργου, χαρακτηρίζοντάς το ως διαχρονική μαρτυρία της ιστορίας της πόλης, ένα παλίμψηστο που αφηγείται 17 αιώνες πολεοδομικής οργάνωσης.
Η ολοκλήρωση αυτού του απαιτητικού έργου συνδυάζει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου, ενισχύοντας τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικού και αστικού κόμβου.
Γιώργος Διδασκάλου: Καθοριστικός ο ρόλος του Πελοποννήσιου Γενικού Γραμματέα
Ο Γιώργος Διδασκάλου, με καταγωγή από το Ναύπλιο, έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίβλεψη και διαχείριση του έργου, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις αρχαιολογικές και τεχνικές ομάδες. Με συστηματική εποπτεία, τηλεδιασκέψεις και αυτοψίες, διασφάλισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, όπως τόνισε ο ίδιος στη δήλωσή του.
Η δέσμευσή του υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης σύνθετων έργων από ανθρώπους που συνδυάζουν τεχνική και πολιτιστική γνώση, ενώ η συμβολή του συνδέει το έργο της Θεσσαλονίκης με την Πελοπόννησο και το Ναύπλιο, από όπου κατάγεται.
Ένας σταθμός Μουσείο: Αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά
Ο σταθμός Βενιζέλου φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό. Ανάμεσά τους, η Decumanus Maximus, ο κεντρικός ρωμαϊκός δρόμος της πόλης, και τμήματα της πολεοδομικής οργάνωσης της βυζαντινής περιόδου.
Τα ευρήματα ενσωματώθηκαν στον σταθμό, προσφέροντας στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία. Ο χώρος λειτουργεί ως ένα ζωντανό μουσείο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ενισχύοντας τη σύνδεση των κατοίκων και των επισκεπτών με την ιστορία της πόλης.
Τι σηματοδοτεί το έργο
Η ολοκλήρωση του έργου στον σταθμό Βενιζέλου αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς αναδεικνύει τη δυνατότητα συνύπαρξης της τεχνολογίας με την ιστορία. Ο συνδυασμός αρχαιολογίας και τεχνικών υποδομών καθιστά το έργο παράδειγμα για μελλοντικές πρωτοβουλίες πολιτιστικής διαχείρισης και ανάπτυξης.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν μοναδικό χώρο που προάγει τη γνώση και την πολιτιστική ταυτότητα, ενώ συμβάλλει στην αναβάθμιση των συγκοινωνιών και της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Το μετρό της Θεσσαλονίκης και οι αρχαιότητές της
Η πορεία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που διασχίζει το κέντρο της, ακολουθεί τον άξονα του κυριότερου δρόμοι του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης που πλαισιωνόταν με κιονοστοιχίες και στοές και είχε οδόστρωμα πλάτους 16μ.
Ξεκινούσε από τη Χρυσή Πύλη (Porta Aurea), τη σημερινή πλατεία Βαρδαρίου, και κατέληγε στην Κασσανδριωτική Πύλη, στη σημερινή Πλατεία Συντριβανίου.
Στην περιοχή των δύο αυτών κομβικών πυλών της παλιάς πόλης, έξω από τις οποίες αναπτύσσονταν τα πλουσιότερα τμήματα των νεκροταφείων της, οι εργασίες κατασκευής σταθμών του Μετρό φέρνουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες, που ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.
Σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα αντιπροσωπευτικές πολλών περιόδων ζωής της πόλης έρχονται στο φώς και κατά την κατασκευή των δύο άλλων σταθμών του Μετρό που βρίσκονται εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Πρόκειται για τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγ. Σοφίας, που καταλαμβάνουν σημαίνουσες θέσεις της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή που συντελέστηκε ποτέ στη Β. Ελλάδα, καλύπτοντας επιφάνεια 20.000 τ.μ.
Οι αρχαιολογικές εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 132,6 εκ. ευρώ, έχουν φέρει στο φως 130.000 αρχαιολογικά ευρήματα.
Σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ, η μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και ήδη έχουν εκκινήσει οι εργασίες.