home design 800x400

Ναύπλιο: Το Harvard καταπιάνεται με την Ανακουφιστική Φροντίδα

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η Ανακουφιστική Φροντίδα χρειάζεται Κοινότητα Στοργής»

Η Αργολίδα φιλοξενεί μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η Ανακουφιστική Φροντίδα χρειάζεται Κοινότητα Στοργής» και ομιλητές την Ελισάβετ Πατηράκη και τον Ανδρέα Μουλάλι.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Γεωργίας Κορδοπάτη, Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, η οποία εργάζεται για τη διάδοση των αρχών της Ανακουφιστικής Φροντίδας και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή και καθιέρωσή της, και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο της κοινότητας στην υποστήριξη ασθενών που χρειάζονται Ανακουφιστική Φροντίδα.

Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο σε ιατρικές υπηρεσίες, αλλά εστιάζει στη συνολική υποστήριξη του ατόμου – σε σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας είναι απαραίτητη, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και φροντίδας που να αγκαλιάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνιες ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, καθώς και τις οικογένειές τους.

Η γνωριμία της κοινότητας με την Ανακουφιστική Φροντίδα, μέσα από τις εισηγήσεις των δύο ομιλητών και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, έχει ως όραμα να διασφαλίσει ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα θα αποτελεί δικαίωμα για κάθε ασθενή που τη χρειάζεται στην Ελλάδα, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Αυτή η προσπάθεια είναι υπόθεση όλων μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Σεμινάριου της ELNEC (End of Life Nursing Education Consortium) Ναυπλίου 2024.

Βασικές πληροφορίες

Θέμα: Η Ανακουφιστική Φροντίδα χρειάζεται Κοινότητα Στοργής
Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024, 3:30 μ.μ.
Τοποθεσία: ΚΕΣ, Ναύπλιο
Διοργάνωση: Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, ΚΕΣ
Ανοικτό σε: Όλους/ες
Γλώσσα: Ελληνικά
Ομιλητές/ριες: Ελισάβετ Πατηράκη (Καθηγήτρια Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ και Εθελόντρια Υπεύθυνη Τμήματος Έρευνας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ») και Ανδρέας Μουλάλι (Νοσηλευτής ΠΕ, MSc, Συντονιστής Τμήματος Έρευνας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»)
Συντονισμός δραστηριότητας: Γεωργία Κορδοπάτη (Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου), Ευάγγελος Κατσαρέλης (ΚΕΣ)

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Ελισάβετ Πατηράκη

Η Eλισάβετ Πατηράκη, RN, PhD, είναι καθηγήτρια στα Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστική Φροντίδα, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ. Εργάστηκε στο Ογκολογικό νοσοκομείο ‘ο Άγιος Σάββας’ για 17 χρόνια. Από το 2009 προσφέρει εθελοντικό έργο στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας ενηλίκων της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ως μέλος της συντονιστικής ομάδας και υπεύθυνη του τμήματος Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Η κλινική της εμπειρία, η εκπαίδευση και η έρευνα επικεντρώνονται στη έννοια της φροντίδας, την ανακούφιση του πόνου, την υποστηρικτική κι ανακουφιστική φροντίδα. Είναι διευθύντρια του εργαστηρίου Ανάπτυξη και Βελτίωση Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας, του τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ για τα τελευταία εννέα χρόνια και ηγείται του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Νοσηλευτικής που αφορά στην Εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Προηγμένη Νοσηλευτική Ογκολογία από το 2003. Ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο δια τμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οργάνωση και Διαχείριση Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας χρονίως πασχόντων» Νοσηλευτικής/Ιατρικής Σχολής (2010-2021). Έχει επιβλέψει 120 ΜSc and 10 PhD μελέτες, 160 δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά, επιμέλεια πέντε ξενόγλωσσων διδακτικών βιβλίων στην Ελληνική γλώσσα και συμμετείχε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με την υποστηρικτική και ανακουφιστική φροντίδα. Ήταν μέλος της ομάδας εργασίας στην μελέτη σκοπιμότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα και ΔΣ σε Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Εταιρίες Νοσηλευτικής Ογκολογίας και Ανακουφιστικής Φροντίδας. Είναι πρόεδρος της επιτροπής νοσηλευτικής ειδικότητας Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ανακουφιστικής Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας. Τιμήθηκε με το βραβείο Oncology Nursing Society Lifetime Achievement Award (2019).

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Ανδρέα Μουλάλι

Ο Ανδρέας – Χένρι Μουλάλι, RN, MSc, είναι Νοσηλευτής και Συντονιστής στο Τμήμα Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Μετά τις σπουδές του στη Νοσηλευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη «Κλινική Νοσηλευτική» με κατεύθυνση στη «Νοσηλεία Εντατικής Θεραπείας». Εργάστηκε για 3 χρόνια ως Προϊστάμενος Νοσηλευτής στην Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγ. Θεράποντα (Αρχιεπισκοπή Αθηνών), μετά από εθελοντική εργασία στον ίδιο χώρο. Το 2016 ανέλαβε τη θέση Νοσηλευτή Ελέγχου Λοιμώξεων και το 2019 ανέλαβε τη θέση Προϊστάμενου Νοσηλευτή στην Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Φροντίδας στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Από το 2021 συντονίζει το Τμήμα Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», όπου οργανώνει, συντονίζει και συμμετέχει διάφορα σεμινάρια. Παράλληλα παρακολούθησε περαιτέρω σεμινάρια εκπαίδευσης στην Ανακουφιστική Φροντίδα, στην Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», Μετασχηματιστικό Πρόγραμμα Ηγεσίας «Residential training course of Transformational Leadership Program, Brasov, Romania» (2015-2016), το International Communication Skills Masterclass (online 2022), το πρόγραμμα ELNEC (End-of-Life Nursing Education Consortium) Train the trainers το 2022, το «Introducing palliative care clinicians to critical reading and academic writing» – πρόγραμμα RESPACC (Research for all Palliative Care Clinicians) (Βουκουρέστι 2022) καθώς και το «Dying Well: The role of palliative care and sedation in end-of-life care. Lancaster University» (Νοέμβριος 2023). Από το 2023 είναι αξιολογητής δημοσιεύσεων της EAPC (European Association for Palliative Care). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δημοσιεύσει προφορικές ανακοινώσεις, poster και άρθρα σχετικά με την Ανακουφιστική Φροντίδα σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version