home design 800x400

Ιδιωτικές γεωτρήσεις απειλούν να στερέψουν την Στυμφαλία

Ο πόλεμος για το νερό ξεκίνησε, αλλά εμείς δεν τον πήραμε χαμπάρι

Πάνε κάμποσα χρόνια από τότε που η Έλσα Παπαδημητρίου είχε διαγνώσει ότι οι κινήσεις των Κορινθίων με γεωτρήσεις στην περιοχή της Στυμφαλίας θα δημιουργούσαν οξύτατο πρόβλημα στον υπόγειο υδροφορέα της Αργολίδας. Μάλιστα, τέλη της δεκαετίας του `90 αρχές του 2000 οι Κορίνθιοι αιρετοί ζητούσαν η βουλευτής Αργολίδας να χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Κορινθία φτάνοντας μάλιστα σε ακρότητες κάποιων οι οποίοι επέμεναν να μην της «επιτρέπεται η είσοδος στην Κορινθία». Άραγε πως;

Ήταν η περίοδος κατά την οποία η Κόρινθος «είχε φάει πόρτα» από τις πηγές του Λουτρακίου, από το οποίο είχε ζητήσει πόσιμο νερό και επεδίωκε να αντλήσει νερό από την Στυμφαλία, προβάλλοντας μάλιστα το έργο του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού με τις κρήνες στην αρχαία Κόρινθο. Την περίοδο εκείνη η Έλσα Παπαδημητρίου είχε προασπιστεί το δικαίωμα ύδρευσης του χωριού της, της Σκοτεινής, από τα νερά της Στυμφαλίας και την συνέχιση εμπλουτισμού του αργολικού υδροφορέα από τις καταβόθρες της Στυμφαλίας. Παράλληλα είχε προτείνει στους Κορίνθιους να συνδεθούν με την ΕΥΔΑΠ η οποία έφτανε μέχρι τους Αγίους Θεoδώρους. Η πρόταση για την ΕΥΔΑΠ δεν συμπεριείχε τους σημερινούς κινδύνους ιδιωτικοποίησης του νερού, η οποία όμως έρχεται δια της Κερκόπορτας του δήθεν «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κορινθιακής εφημερίδας «Γνώμη των Πολιτών»: «ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Στυμφαλίας διαπιστώνοντας ότι η εταιρεία ΒΙΚΟΣ προχωράει σε νέα γεώτρηση, καθώς βλέπουν ότι σε μια εποχή που η τοπική κοινωνία έχει γονατίσει λόγω της λειψυδρίας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο».

Η Στυμφαλία έχει σχεδόν «στεγνώσει» από νερό και ο Δήμος Συκιωνίων έχει στραφεί κατά των επιδειώξεων της εν λόγω εταιρίας φοβούμενος ότι θα στραγγιστεί εξ ολοκλήρου το απόθεμα της Στυμφαλίας το οποίο πέρα από εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της Αργολίδας, αποτελεί πηγή ζωής και για την πεδινή Κορινθία.

Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου τεχνικά έχει οδηγηθεί το ενδιαφέρον της Αργολίδας στην ενεργοβόρα και κοστοβόρα αφαλάτωση του Αναβάλου, θα πρέπει να αφυπνηστούμε και να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στις φυσικές πηγές και την προστασία τους, είτε αυτές προέρχονται από την Κορινθία ή την Αρκαδία, αφού στην φύση δεν παίζουν κανένα ρόλο τα ανθρώπινα διοικητικά όρια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version