Περισσότερα από 35 μέλη περιλάμβανε η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, με επιχειρησιακά κέντρα σε Αργολίδα και Κορινθία. Η δράση της σπείρας που διέπραττε συστηματικά απάτες, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και οδήγησε σε παράνομα κέρδη που αγγίζουν τα 2.955.804 ευρώ.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στις 26 Νοεμβρίου, όπου συνελήφθησαν 25 μέλη και κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων.
Πώς δρούσε η σπείρα
Η οργάνωση είχε αναπτύξει τρεις βασικές μεθόδους για να εξαπατά πολίτες:
- Εικονικές αγγελίες πώλησης: Τα μέλη αναρτούσαν αγγελίες για αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα σε δελεαστικές τιμές, απαιτώντας προκαταβολές από ανυποψίαστα θύματα.
- Ψεύτικες κλήσεις υπαλλήλων: Υποδυόμενοι δημόσιους λειτουργούς, εξαπατούσαν πολίτες με το πρόσχημα κρατικών επιδοτήσεων ή επιστροφών χρημάτων.
- Απάτες μέσω λογιστικών γραφείων: Επικοινωνούσαν με ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι μάρκετ, πείθοντάς τους να εκδώσουν προπληρωμένες κάρτες που κατέληγαν στα χέρια των απατεώνων.
Χρήση «money mules»
Η στρατολόγηση ατόμων με οικονομική ανάγκη, όπως χρήστες ναρκωτικών ή άτομα εθισμένα στον τζόγο, επέτρεπε τη χρήση των τραπεζικών τους λογαριασμών για μεταφορές χρημάτων.
Οι λεγόμενοι «money mules», έναντι μικρής αμοιβής (300-500 ευρώ), παρέδιδαν τραπεζικά στοιχεία, κάρτες και OTP στους δράστες.
Επιχειρησιακά κέντρα και οργανωμένη δομή
Από το σύνολο της προανάκρισης διακριβώθηκε η διαρκής δράση της οργάνωσης από αρχές Οκτωβρίου του έτους 2022 χωρίς εδαφικό περιορισμό ανά την ελληνική επικράτεια. Η οργάνωση είχε ως «κέντρα» της την περιοχή οικισμών του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας αλλά και το Άργος Αργολίδος, όπου είχαν στήσει τα αρχηγεία – τηλεφωνικά κέντρα τους.
Κομβικό ρόλο στην λειτουργία της οργάνωσης, συνιστούσαν τα επιχειρησιακά κέντρα που αποτελούνταν από τα στρατολογημένα μέλη που ήταν επιφορτισμένα με την ανάληψη μετρητών από τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών (ΑΤΜ), λαμβάνοντας μέτρα προστασίας (μάσκες, κουκούλες).
Η Σαλαμίνα αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, ένεκα της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας αλλά και μεγάλης στρατολόγησης μελών που πέτυχε η οργάνωση.
Αντίστοιχα, η Αμαλιάδα και η Γαστούνη Ηλείας αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Άργους για τους ίδιους λόγους.
Μέρος των χρημάτων που λαμβάνονταν από τα ΑΤΜ, χρησιμοποιούνταν για την αμοιβή των στρατολογημένων προσώπων, ενώ ο κύριος όγκος των χρημάτων κατέληγε, είτε με αυτοπρόσωπη παράδοση, είτε μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων, στους διευθύνοντες της οργάνωσης.
Τα μέλη δρούσαν με απόλυτο συντονισμό, διαθέτοντας τηλεφωνικές συνδέσεις «ghost phones» και εξοπλισμό για την άμεση απορρόφηση χρημάτων.
Κατασχέσεις και συλλήψεις
Η επιχείρηση οδήγησε στην κατάσχεση οπλισμού, χρηματικών ποσών, τραπεζικών καρτών, βιβλιαρίων, ηλεκτρονικών συσκευών και ναρκωτικών ουσιών.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που καθόριζαν τη μεθοδολογία και έλεγχαν τη δράση των υπολοίπων.