Το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Βουλευτικό Ναυπλίου με θέμα: «Η Β’ Βενετοκρατία στην επαρχία Ναυπλίας (1686-1715)».
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Ναυπλιέων και οι «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας».
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε από την ομιλία της κας Ευτυχίας Λιάτα, Ιστορικού, πρώην Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα: «Το Ναύπλιο και η ενδοχώρα του στο βενετσιάνικο κτηματολόγιο του 1704».
Η κα Λιάτα αναφέρθηκε στην ύπαρξη του αναλυτικού κτηματολογίου του τεριτορίου (επαρχίας) Ναυπλίου, του «Catastico Particolare di Napoli di Romania», το οποίο ολοκληρώθηκε το 1704, και με την προβολή διαφανειών περιέγραψε τη δομή του.
Μίλησε για την καταστροφές που προκάλεσε ο τελευταίος βενετοτουρκικός πόλεμος (1684-1699) και τη μεταφορά εποίκων από τους Βενετούς στον καθημαγμένο Μοριά, καθώς και για τη σκοπιμότητα σύνταξης του κατάστιχου, προκειμένου οι νέοι κύριοι του τόπου να γνωρίσουν τον τόπο που θα κυβερνούσαν. Συνέχισε με τη διοικητική διαίρεση του τεριτορίου από τους Βενετούς και παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τη μορφολογία του εδάφους και τη χρήση των γαιών, τον αριθμό δέντρων και ζώων, τον πληθυσμό, τα οικήματα και την κατάστασή τους, τα κριτήρια διανομής της γης στους έποικους, στοιχεία που προέκυψαν από την εξαντλητική μελέτη του κατάστιχου από την κα Λιάτα, η ομιλία της οποίας θα αναρτηθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα μας.
Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι» για την ιστορία του Ναυπλίου τόσο κατά την πρώτη (1388-1540), όσο και κατά τη δεύτερη (1686-1715) περίοδο της βενετικής κυριαρχίας.
Τα πλούσια και ποικίλα «λείψανα» της ιστορίας της Βενετοκρατίας, μνημεία του χώρου, εικονογραφικό και κειμενικό υλικό, οργανώθηκαν σ’ ένα ιστορικό αφήγημα, που επιχειρεί να ξαναζωντανέψει το παρελθόν του τόπου, παντρεύοντας ταιριαστά το ιστορικό γίγνεσθαι με την τέχνη μέσω της κινηματογραφικής μετάπλασης.
Η έρευνα και το σενάριο είναι της κας Ευτυχία Δ. Λιάτα, η σκηνοθεσία και η αφήγηση του κου Βαγγέλη Κατσιγιάννη.
Οι «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς το κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι όποιος/-α ενδιαφέρεται να εγγραφεί ως μέλος στο σωματείο «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» μπορεί να αποστείλει το αίτημά του/της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: filoi.gak.argolidas@gmail.com