home design 800Χ400

Κρίση στα Ελληνικά χωράφια: 70.000 εργάτες γης απουσιάζουν

Σημαντικά προβλήματα στη συγκομιδή ελαιοκαλλιεργειών, φρούτων και κηπευτικών – Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τις ελλείψεις και ποιες λύσεις προτείνονται

Η έλλειψη εργατών γης εξελίσσεται σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ελληνικό αγροτικό τομέα, με τις ελλείψεις να φτάνουν τους 70.000 εργάτες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, η κατάσταση απειλεί τη συγκομιδή βασικών προϊόντων όπως οι ελιές, τα κηπευτικά και τα φρούτα.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Οι συνέπειες αυτής της κρίσης είναι ήδη αισθητές, ιδιαίτερα στις ελαιοκαλλιέργειες της Χαλκιδικής, όπου η ξηρασία έχει καθυστερήσει τη συγκομιδή. Το ίδιο φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει σύντομα τη συγκομιδή φράουλας και άλλων φρούτων, όπως ροδάκινα και ακτινίδια, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Πελοπόννησος, η Μακεδονία και η Κρήτη.

Επιπλέον, στα νησιά, το πρόβλημα είναι πιο έντονο, καθώς πολλοί μετανάστες εργάτες γης έχουν στραφεί στον τουριστικό τομέα.

«Αγκάθι» η γραφειοκρατία

Η απουσία εργατών γης αποδίδεται κυρίως στις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μετάκληση εργατών. Παρόλο που έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Η τροπολογία του 2023 που νομιμοποιεί μετανάστες εργαζόμενους αποτέλεσε ένα θετικό βήμα, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κορασίδης, δεν έλυσε οριστικά το πρόβλημα. Παράλληλα, η γήρανση του πληθυσμού και η φυγή νέων εργαζομένων στο εξωτερικό έχουν συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία αυτού του κενού.

Ανάγκη για άμεσες λύσεις

Η ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών για την προσέλκυση εργατών γης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κορασίδης, «αν ο εργάτης φτάσει έστω και λίγες ημέρες μετά τη συγκομιδή, η εργασία του καθίσταται άχρηστη».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version