home design 800Χ400

Μειωμένες τιμές παραγωγού για την Ελιά Καλαμών

Προβληματισμός στους ελαιοπαραγωγούς: Οι πρώτοι τιμοκατάλογοι δείχνουν πτώση τιμών, ενώ η κλιματική κρίση επηρεάζει τη φετινή αλλά και την επόμενη παραγωγή.

Οι πρώτοι τιμοκατάλογοι για την παραλαβή ελιάς Καλαμών ανακοινώθηκαν από έναν συνεταιρισμό και μία ιδιωτική επιχείρηση στη Φθιώτιδα, αποτυπώνοντας μια ανησυχητική εικόνα για τους παραγωγούς.

Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει ξεκινήσει, καταγράφεται ήδη μια τάση για μειωμένες τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Πτώση έως και 17% στις τιμές παραγωγού

Η εταιρεία «Ελιές Αγγελή ΑΕ» ανακοίνωσε τις εξής τιμές για τα διάφορα μεγέθη:

  • 140 τεμάχια/κιλό: 1,90 ευρώ (17% χαμηλότερη από πέρυσι)
  • 200 τεμάχια/κιλό: 1,40 ευρώ
  • 300 τεμάχια/κιλό: 1,10 ευρώ

Από την πλευρά του, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας προσφέρει ελαφρώς υψηλότερες τιμές για τα μεγάλα και μεσαία μεγέθη, αλλά μείωση στην τιμή για τα μικρότερα:

  • 140 τεμάχια/κιλό: 2 ευρώ
  • 200 τεμάχια/κιλό: 1,50 ευρώ
  • 300 τεμάχια/κιλό: 1 ευρώ

Πώς επηρεάζει ο καιρός ποιότητα και ποσότητα

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιοκάρπου.

Ωστόσο, στις ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, η παρατεταμένη ανομβρία προκαλεί φόβους για ζαρωμένο καρπό, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη χρήση των ελιών στην επιτραπέζια κατανάλωση.

Προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή

Η ηρτημένη εσοδεία της ελιάς Καλαμών εκτιμάται στους 110.000 τόνους, σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς και Ελαιολάδου (ΔΟΕΠΕΛ).

Αν και πρόκειται για μια καλή παραγωγική χρονιά, η έλλειψη νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα που θα καταλήξει σε επιτραπέζια χρήση.

Προκλήσεις για το μέλλον

Η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις συνθήκες καλλιέργειας, με την ανομβρία να δημιουργεί προβλήματα τόσο για τη φετινή όσο και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Η παρατεταμένη ξηρασία επηρεάζει την ανθοφορία και την καρποφορία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για έργα άρδευσης και βελτίωσης των υποδομών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version