Οι πρώτοι τιμοκατάλογοι για την παραλαβή ελιάς Καλαμών ανακοινώθηκαν από έναν συνεταιρισμό και μία ιδιωτική επιχείρηση στη Φθιώτιδα, αποτυπώνοντας μια ανησυχητική εικόνα για τους παραγωγούς.
Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει ξεκινήσει, καταγράφεται ήδη μια τάση για μειωμένες τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Πτώση έως και 17% στις τιμές παραγωγού
Η εταιρεία «Ελιές Αγγελή ΑΕ» ανακοίνωσε τις εξής τιμές για τα διάφορα μεγέθη:
- 140 τεμάχια/κιλό: 1,90 ευρώ (17% χαμηλότερη από πέρυσι)
- 200 τεμάχια/κιλό: 1,40 ευρώ
- 300 τεμάχια/κιλό: 1,10 ευρώ
Από την πλευρά του, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας προσφέρει ελαφρώς υψηλότερες τιμές για τα μεγάλα και μεσαία μεγέθη, αλλά μείωση στην τιμή για τα μικρότερα:
- 140 τεμάχια/κιλό: 2 ευρώ
- 200 τεμάχια/κιλό: 1,50 ευρώ
- 300 τεμάχια/κιλό: 1 ευρώ
Πώς επηρεάζει ο καιρός ποιότητα και ποσότητα
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιοκάρπου.
Ωστόσο, στις ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, η παρατεταμένη ανομβρία προκαλεί φόβους για ζαρωμένο καρπό, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη χρήση των ελιών στην επιτραπέζια κατανάλωση.
Προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή
Η ηρτημένη εσοδεία της ελιάς Καλαμών εκτιμάται στους 110.000 τόνους, σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς και Ελαιολάδου (ΔΟΕΠΕΛ).
Αν και πρόκειται για μια καλή παραγωγική χρονιά, η έλλειψη νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα που θα καταλήξει σε επιτραπέζια χρήση.
Προκλήσεις για το μέλλον
Η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις συνθήκες καλλιέργειας, με την ανομβρία να δημιουργεί προβλήματα τόσο για τη φετινή όσο και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Η παρατεταμένη ξηρασία επηρεάζει την ανθοφορία και την καρποφορία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για έργα άρδευσης και βελτίωσης των υποδομών.