home design 800x400

home design 1170Χ320

Ένας προορισμός που δεν «κοιμάται» τον χειμώνα (Βίντεο)

Ανακάλυψε την μαγεία της παραλίας Οφρυνίου και ζήστε αξέχαστες στιγμές.
Παραλία Οφρυνίου Καβάλας

Το Οφρύνιο, γνωστή και ως Τούζλα, βρίσκεται στη δυτική άκρη του Νομού Καβάλας. Είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου, της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1981, όταν και εντάχθηκε στην κοινότητα Οφρυνίου. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στον δήμο Ορφανού και με το πρόγραμμα Καλλικράτης στον δήμο Παγγαίου. Ο οικισμός αναπτύσσεται γρήγορα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 471 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2011 είχε 1.146 κατοίκους.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και τη γεωργία.

Αποτελεί πολυσύχναστο θέρετρο το οποίο εκτείνεται κατά μήκος μεγάλης αμμουδερής παραλίας.

Παραλία Οφρυνίου Καβάλας
Φώτο: Wind-up team

Στα καταγάλανα νερά της παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα) θα βρείτε μια απέραντη ακρογιαλιά με άσπρη άμμο και πολύχρωμα πετραδάκια, ομπρέλες για να απολαύσετε το καφεδάκι σας.

Ψαροταβέρνες και ψησταριές για το τσίπουρο ή το ουζάκι το μεσημέρι και για το βράδυ για να απολαύσετε τη νυχτερινή ζωή.

Υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, σούπερ μάρκετ, πάρα πολλά καταστήματα και βρίσκεις τα πάντα.

Στη δυτική άκρη της παραλίας βρίσκουμε βυζαντινά τείχη της Χριστόπολις, η οποία χτίστηκε πάνω στα ερείπια της Αρχαίας πόλης (Ηιών), πόλις των εννέα οδών, επίνειο αργότερα της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με τον Αρριανό, από την Ηιώνα απέπλευσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, προτού σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη ο τουρισμός, ένας αγαπημένος και κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας ήταν η παραλία της Τούζλας.

Σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν θα την εντοπίσουμε με το όνομα Τούζλα.

Αν αναζητήσουμε σε χάρτη ή πλοηγό την συγκεκριμένη τοποθεσία, θα βρούμε μία πόλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ή έναν δήμο στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Αν οδηγήσουμε μέχρι το παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου Καβάλας και την εντοπίσουμε, οι ταμπέλες θα μας καλωσορίσουν σε ένα μέρος που ονομάζεται Παραλία Οφρυνίου, δεν γράφουν Τούζλα.

Πώς επικράτησε το τοπωνύμιο της παραλίας Οφρυνίου ως Τούζλα;

Παραλία Οφρυνίου Καβάλας
Φώτο: Wind-up team

Ο Γιώργος Μαριέτος, από το 1979 έως το 1982 διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Οφρυνίου, το οποίο κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Την περίοδο εκείνη είχε μόνο 14 σπίτια.

«Ως πρόεδρος είχα αναγνωρίσει την περιοχή σαν οικισμό και έπρεπε να πάρουμε απόφαση πώς να τον ονομάσουμε.

Εγώ επέμενα να λέγεται “Παραλία Οφρυνίου”, οι δε σύμβουλοι πρότειναν την ανεπίσημη τότε ονομασία, που οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχε ένας βάλτος κι από εκεί έβγαζαν αλάτι.

Και έτσι ονομάστηκε “Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα)”».

«Τουζ» στην τουρκική γλώσσα λέγεται το αλάτι και «τούζλα» είναι η αλυκή.

Με την πάροδο των χρόνων ωστόσο, εξαφανίζεται η ονομασία Τούζλα και παραμένει η ονομασία Παραλία Οφρυνίου.

Η ονομασία Τούζλα ωστόσο, αναφέρεται εντός παρενθέσεων σε τουριστικά έντυπα και καμπάνιες.

Παραλία Οφρυνίου Καβάλας
Φώτο: Wind-up team

Η Παραλία Οφρυνίου ήταν τουριστικός προορισμός, προτού καν αναγνωριστεί ως οικισμός. «Από το 1960 πολλοί Σερραίοι, κυρίως από τα χωριά Χρυσό, Πεντάπολη και Τούμπα, μόλις τελείωναν με τις φυτείες καπνού, φόρτωναν τα κάρα τους με αντίσκηνα και είδη πρώτης ανάγκης και έρχονταν με τα ζώα τους για να παραθερίσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στην παραλία.

Το 1990 ήταν μια περιοχή με διάσπαρτα σπιτάκια, δυο – τρεις ταβέρνες και πολλά οικόπεδα, εγκαταλελειμμένα.
Το 2007 είχε εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο που οι παλιοί επισκέπτες δεν την αναγνώριζαν. Από το 2007 έως και σήμερα η περιοχή γνωρίζει μια ραγδαία ανάπτυξη.

Πολλά νέα τουριστικά καταλύματα χτίστηκαν στην περιοχή, καθώς και ανακαινίστηκαν τα παλαιότερα οικήματα που προϋπήρχαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η εικόνα της Παραλίας Οφρυνίου ως προς τη φιλοξενία.

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν ελκυστική την Παραλία Οφρυνίου, είναι ότι είναι ένας προορισμός που δεν «κοιμάται» τον χειμώνα.

Αν και έχει μόλις 2500 μόνιμους κατοίκους -αριθμός που υπέρ-δεκαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση αυτά που ασχολούνται με την παραλία, παραμένουν ανοιχτά και τον χειμώνα.

Βίντεο: ©Wind-up team

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Βαροτση Θέκλα

    Πολύ σημαντικό να παραμένει ζωντανή η περιοχή. Όχι σε πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει ούτε ψωμί. Εύγε!!!

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis