Συνεχίζω τη διερεύνηση των περιπτώσεων που άλλοτε χάσαμε , άλλοτε σώσαμε. Η πόλη μας είναι όμορφη. Κάποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν αυτό βάναυσα και δωρεάν!
Με μηδενικό επιχειρηματικό ρίσκο.
Λίγο πριν από την πρώτη προσπάθεια ξεπουλήματος της Καραθώνας… στους Γάλλους, το 1981. Έγινε προσπάθεια πάλι από Γαλλική εταιρία την Wagon Lits Cook, τώρα έχει συγχωνευθεί με τον πολυεθνικό όμιλο ξενοδοχείων Accor,να πάρουν τον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ και να χτίσουν ξενοδοχείο πολλών αστέρων.
Ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός δεν είχε κατασκευασθεί ακόμα. Είχε δημιουργηθεί από το 1972 η παράκαμψη των σιδηροτροχιών μέσω Εργατικών κατοικιών, αλλά είχε σταματήσει μπροστά στο κτίριο της μετέπειτα Νομαρχίας, χωρίς καμία υποδομή για σταθμό.
Οι Γάλλοι και πολλοί άλλοι τέτοιου είδους επενδυτές είχαν ξεκινήσει από το 1978 το ενδιαφέρον να αρπάξουν ότι μπορούν. Βλέπετε, τη χρονιά εκείνη είχε αναλάβει υπουργός Συντονισμού ο Κων. Μητσοτάκης, ανατρέποντας την μέχρι τότε οικονομική πολιτική του Παν. Παπαληγούρα.
Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός περιβαλλόταν από μάντρα και κάλυπτε έκταση λίγο μεγαλύτερη από ότι έχει τώρα, ως χώρος πρασίνου. Στην Βορειοανατολική άκρη εκεί που τώρα είναι η Παιδική χαρά μέχρι και τη νησίδα του σημερινού δρόμου, υπήρχαν κάτι σπίτια κτισμένα από την ΣΠΑΠ πριν από 80 χρόνια, όπου κατοικούσαν σιδηροδρομικοί.
Αυτό τους έδινε το δικαίωμα στους Γάλλους, να ελπίζουν πως θα κτίσουν το ξενοδοχείο που ονειρεύονταν.
Η επένδυση δεν έγινε. Δεν αντιδράσαμε τίποτε «αναρχοάπλητοι» και αιθεροβάμονες. Συνάντησαν τα σχέδια του ΟΣΕ την ομόθυμη αντίδραση επαγγελματικών φορέων του Ναυπλίου και κυρίως του Συλλόγου Ξενοδόχων (τότε Πρόεδρος ο Δ. Μωριάτης). Κοίταξαν το συμφέρον τους και καλά έκαναν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ταυτίστηκε, τότε, με τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες.
Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο σφυρίζει αδιάφορα για το ξεπούλημα της Καραθώνας και δεν βλέπει ότι μια ιδιωτικοποίηση της περιοχής θα στερούσε από τους πελάτες των Ναυπλιώτικων ξενοδοχείων (+ πανσιόν + «αρμπιενμπι») τη σημαντικότερη πλαζ.
Τότε σώσαμε τον Σταθμό και μετά από λίγο ξεκίνησαν τα έργα ανάδειξής του ως χώρου πρασίνου, αναψυχής και εκδηλώσεων. Για σκεφθείτε, να είχαμε εκεί ένα πεντάστερο που θα κάλυπτε όλο τον χώρο του σημερινού παζαριού;
Όμως δεν είναι η μόνη «ιδιωτικοποίηση» στο Ναύπλιο που έρχεται σε ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τα συμφέροντα μιας σειράς επαγγελματιών και επιχειρηματικών της πόλης μας.
Το «Μωλ», το «φαραωνικό κτίριο»,που θα κτισθεί στο «Βάλτο» εκεί που τώρα είναι οι «βάρκες» έκτασης 3 στρεμμάτων + άλλους χώρους, θα είναι ενάντιο στα συμφέροντα μιας σειράς εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ κλπ. που εδρεύουν κυρίως στην παλιά πόλη. Και δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της μαρίνας.
Το κτίριο ξεκίνησε.
Συρματοπλέχτηκε ο χώρος του εργοταξίου.
Αντίδραση από τη Δημοτική Πλειοψηφία δεν υπάρχει.
Η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» είχε αναδείξει το θέμα προεκλογικά. Ο νυν Δήμαρχος, όπως το συνηθίζει, δεν είπε και δεν έκανε απολύτως τίποτε. Αφήνει τα συμφέροντα να κάνουν τη δουλειά τους.
Το «φαραωνικό κτίριο» θα εκμεταλλεύεται την ωραία θέα και θα παίρνει ένα μεγάλο μέρος των εκδρομέων, που δεν μπορούν να περπατήσουν και θέλουν θέση στάθμευσης κοντά «εκεί που θα καθίσουν».
Το «ενοίκιο» ανά τετραγωνικό μέτρο που αποδίδεται στο Δήμο είναι πολύ μικρότερο από ό,τι ζητιέται τώρα από τους ιδιοκτήτες στα καταστήματα της Πλατείας Συντάγματος και της Παραλίας.
Αν αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και ουσιαστικά δωρεάν παραχώρηση, τί είναι;
Πλάκα έχει… που το 1996, όταν φτιάχθηκε το έργο διαμόρφωσης της Ανατολικής παραλίας, είχαν ψηφίσει (οι δημοτικοί μας άρχοντες) ότι για περιβαλλοντικούς λόγους δεν έπρεπε να υψωθούν κτίρια από τον παραλιακό δρόμο Ναυπλίου – Νέας Κίου και μέχρι την θάλασσα.
Το 2023 η τότε Δημοτική Αρχή μαζί με την Περιφέρεια άλλαξαν τις «περιβαλλοντικές τους απόψεις»…
Υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι της μαρίνας, αλλά αυτού του τεράστιου κτιρίου;
«Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές.»
ΥΓ Ευχαριστώ για τη φωτογραφία τη φίλη Ντίνα Λαπαθιώτη, είναι από το κοτετσόσυρμα στο «Βάλτο»… που για αυτούς είναι ιδιωτικός χώρος.