Σε μια ιστορική κίνηση για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στη Βουλή ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει το κλείσιμο 137 στρατοπέδων από τα 837 που λειτουργούν σήμερα. Το σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, στοχεύει στη δημιουργία ενός στρατού μικρότερου σε αριθμό, αλλά τεχνολογικά αναβαθμισμένου και τακτικά ευέλικτου.
Ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη ανακατανομής των στρατιωτικών πόρων, επισημαίνοντας τη μεγάλη διαφορά πληρότητας μεταξύ μονάδων της Πελοποννήσου, που φτάνουν το 130%, και του Έβρου, όπου η πληρότητα είναι μόλις 30%.
Συγχωνεύσεις και αλλαγές
Στην Πελοπόννησο προς κατάργηση οδεύουν η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα για κλείσιμο περιλαμβάνονται επίσης στρατόπεδα από αστικές και περιφερειακές περιοχές, όπως:
- Θεσσαλονίκη: Μονάδα εντός αστικού ιστού και αποθήκες στο Πανόραμα.
- Αττική: Εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι, Μαλακάσα και μονάδα με «καμινάδα».
- Ήπειρος: Το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων και στρατοδικεία εκτός βασικών πόλεων.
Επιπλέον, μονάδες με ελάχιστη στελέχωση στον Έβρο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία θα συγχωνευθούν για τη δημιουργία πιο λειτουργικών σχηματισμών.
Γιατί κλείνουν τα στρατόπεδα;
«Δεν μπορεί να ισχύει η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο. Ο στρατός γίνεται μη αξιόμαχος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές θα φέρουν αύξηση της πυκνότητας των μονάδων και μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι ο μεγάλος αριθμός στρατοπέδων, που ξεπερνά αυτόν των ΗΠΑ, είναι αναχρονιστικός και μη βιώσιμος. «Προχωράμε άμεσα στην κατάργηση περισσοτέρων από 30 σχηματισμών, με στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και την αύξηση της ισχύος πυρός», ανέφερε.
Νέα φιλοσοφία στον στρατό
Η αναδιοργάνωση προσανατολίζεται στη δημιουργία ευέλικτων, μηχανοκίνητων μονάδων με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως drones και αντι-drone συστήματα.
Οι νέες μονάδες θα εστιάζουν στην επιχειρησιακή πληρότητα, με παραδείγματα όπως η ανακατανομή στελεχών από μονάδες με πληρότητα 130% σε άλλες με μόλις 30%.