home design 800x400

home design 1170Χ320

Μεθώνη: Η μεσαιωνική καστροπολιτεία με το οκταγωνικό Μπούρτζι που μαγεύει τον επισκέπτη

Η θαλασσινή μεσαιωνική πολιτεία της Μεθώνης είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός με ξεχωριστή ατμόσφαιρα
Μεθώνη Μπούρτζι

Η θαλασσινή μεσαιωνική πολιτεία της Μεθώνης είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός με ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η περαντζάδα με τα φανάρια και τα παγκάκια θα σας κρατήσει για μια απογευματινή βόλτα, ενώ η Πύλος, η Κορώνη και η Φοινικούντα αρκούν για να γεμίσουν το πρόγραμμα των κοντινών εξορμήσεων.

Το Κάστρο της Μεθώνης είναι μια πανέμορφη καστροπολιτεία που με την τρομερή της όψη στοίχειωνε τους επίδοξους πορθητές της από τους σκοτεινούς καιρούς του Μεσαίωνα. Πολιορκίες, μάχες, κατακτητές, οι πολεμίστρες της έχουν αμέτρητες ιστορίες να «διηγηθούν».

Το γραφικότερο σημείο της είναι το παραθαλάσσιο κάστρο με το οκταγωνικό Μπούρτζι – θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό από τα τρία του ποδιού της Μεσσηνίας και κύριος πόλος έλξης των επισκεπτών του καλοκαιριού. Αξίζει να το περπατήσετε ολόκληρο, ιδίως τον πλακόστρωτο δρόμο της αγοράς που οδηγεί στην επιβλητική Πύλη της Θάλασσας κι από κει να φτάσετε μέχρι τα βράχια του Μόθωνα Λίθου στο Μπούρτζι.

Μεθώνη
Φώτο: Pixabay

Ιστορικά στοιχεία

Στα ομηρικά χρόνια λεγόταν Πήδασσος. Ο Όμηρος την χαρακτηρίζει Αμπελόεσσα. Αναφέρει επίσης την πόλη ως την τελευταία από τα επτά “ευναιόμενα πτολίεθρα” (ομορφοβαλμένες πόλεις), που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Πήδασος αντιστοιχεί στην σημερινή Κορώνη ενώ η Μεθώνη αντιστοιχεί στην Ομηρική Αιπεία. Στα τέλη του 8ου π.Χ. αι. καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας απελευθερώθηκε το 370 π.Χ. από την δράση του Επαμεινώνδα η Μεθώνη εξακολούθησε να παραμένει υπό Σπαρτιατική κυριαρχία μέχρι το 338 π.Χ. οπότε και απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Φίλιππου της Μακεδονίας. Το 191 π.Χ. μπήκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία οπότε και απέκτησε αρκετή δύναμη. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τραϊανός της χάρισε την αυτονομία της. Στα σωζόμενα τείχη του κάστρου εξακολουθούν να υφίστανται τμήματα αρχαίων οχυρώσεων. Ο Παυσανίας αναφέρει πως η πόλη λεγόταν και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα στην οποία βρισκόταν το κάστρο της πόλης) ή από την κόρη του Οινέα Μοθώνη.

Η πόλη άκμασε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τον 4ο αιώνα υπήρξε έδρα της Επισκοπής Μεθώνης η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 1837.

Οι Βενετοί απέκτησαν βλέψεις για το λιμάνι της Μεθώνης καθώς βρισκόταν σε θέση στρατηγικής σημασίας για τα εμπορικά τους συμφέροντα. Μετά την πρώτη κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το 1204 οι Βενετοί διεκδίκησαν τα λιμάνια της Μεθώνης και της Κορώνης για λογαριασμό τους. Η κυριαρχία τους στις δύο πόλεις της Μεσσηνίας επικυρώθηκε το 1209 κλείνοντας συμφωνία με τον κυρίαρχό τότε της Πελοποννήσου Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο.

Μεθώνη κάστρο
Φώτο: Pixabay

Οι Βενετοί οχύρωσαν την Μεθώνη και την μετέτρεψαν σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η περιοχή γνώρισε σημαντική ευημερία και αποτέλεσε σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ Βενετίας και Αγίων Τόπων.

Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια στη Μεθώνη το Καποδιστριακό σχολείο. Η πόλη σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις. Σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα.

Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ.

Εικόνες από τη Μεθώνη

Πάρτε μία γεύση από τη Μεσσηνιακή κωμόπολη στο παρακάτω video:

Βίντεο: ©Wind-up team

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
newsletter banner anagnostis