Το αρχαίο Λέπρεον, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Τριφυλίας, αποτέλεσε κέντρο στρατηγικής σημασίας, καθώς έλεγχε τις χερσαίες οδούς μεταξύ Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας.
Σύμφωνα με ανασκαφικά ευρήματα, η κατοίκησή του χρονολογείται από τη Νεολιθική εποχή, ενώ τα λείψανα της ακρόπολης αποκαλύπτουν κτήρια από την Πρωτοελλαδική περίοδο (2600-2000 π.Χ.) μέχρι τα ιστορικά χρόνια.
Η οχύρωση του Λεπρέου
Η οχύρωση του Λεπρέου, που διασώζεται σε εντυπωσιακό ύψος έως και 4 μέτρων σε κάποια σημεία, αναδεικνύει την ακμή και δύναμη της πόλης. Το τείχος της ακρόπολης ακολουθεί μικτό, ισόδομο και πολυγωνικό σύστημα κατασκευής, παρέχοντας ασφάλεια από εχθρικές επιδρομές.
Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία ξεχωρίζει ο δωρικός ναός της θεάς Δήμητρας, ο οποίος σύμφωνα με τον Παυσανία κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα δείγματα κλασικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή.
Ανασκαφές και πρόσβαση
Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή συνεχίζεται από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν Γερμανοί αρχαιολόγοι ανέσκαψαν το χώρο και έφεραν στο φως κτίσματα και αγγεία από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική περίοδο.
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι εύκολη, καθιστώντας τον έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού