home design 800x400

home design 1170Χ320

Το κτήριο «φάντασμα» που κάποτε έβγαζε τον χρυσό των υφασμάτων (Βίντεο)

Η βιομηχανία «Μπριτάννια» αποτέλεσε ένα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.
britannia (16)

Η βιομηχανία «Μπριτάννια» αποτέλεσε ένα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Bρίσκεται στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας ,δίπλα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και ιδρύθηκε 93 χρόνια πριν, το 1931, με την επωνυμία «Α.Ε. BRITANNIA Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι». Επρόκειτο για μια βιοτεχνία που έφερνε στα χέρια των ανθρώπων τον λεγόμενο «χρυσό» των υφασμάτων, το κασμίρι και ρούχα υψηλής ποιότητας που άφηναν εποχή.

Η Μπριτάννια ξεχώριζε αφενός για τα προϊόντα της, αφετέρου για τις πολύ οργανωμένες και σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις της. Υπήρξε σύμβολο της ισχυρής σύμπραξης των Εταιρείας Crosland Moor & Co L.M.D με έδρα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και τους Έλληνες κλωστοϋφαντουργούς Κ. Ναθαναήλ και της Εταιρείας «Γιαννούτσικος – Πετσιάβας».

Το 1938 το Υπουργείο Εργασίας απένειμε στην επιχείρηση τιμητικό μετάλλιο, αφού το εργοστάσιο συγκαταλέχθηκε ανάμεσα σε εκκείνα που παρουσίασαν την καλύτερη οργάνωση υγιείνης, ψυχαγωγίας και μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Το 1940 στο ξεκίνημα της κατοχής, οι εργαζόμενοι της Μπριτάννια συμμετείχαν στην ενίσχυση των οργανώσεων “Φανέλα του στρατιώτη” και “Κάλτσα του στρατιώτη” προσφέροντας ρουχισμό στους άντρες που πολεμούσαν στο μέτωπο.

Οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και κυρίως η ποιότητα των υφασμάτων και των ρούχων που παρήγαγε ήταν υψηλότατες. Τα μηχανήματα του υφαντουργείου, του βαφείου, του πλυντηρίου και του φινιριστήριου προέρχονταν από αγγλικούς οίκους.
Η εταιρεία όμως, διακρινόταν και για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της, το εργατικό δυναμικό της Μπριτάννια ήταν 300 περίπου άτομα, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που είχαν εγκατασταθεί στις γύρω περιοχές.

Το 60% ήταν γυναίκες, και ο λόγος ήταν ότι ο χειρισμός των κλωστών και των υφασμάτων απαιτούσε ειδικές τεχνικές και προσεκτικές κινήσεις τόσο λεπτές και επίπονες, όπως ήταν το κόψιμο των κόμπων κατά την ύφανση. Υφάντριες και μανταρίστριες στο εργοστάσιο της Μπριτάννια είχαν αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο που ξεπερνούσε τα αγγλικά στάνταρ.

Οι εργαζόμενοι δούλευαν σε τρεις βάρδιες, τις πρωινές και απογευματινές βάρδιες οι γυναίκες ενώ τις βραδινές τις αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι άντρες. Η αντίστροφη μέτρηση για την Μπριτάννια ξεκίνησε όταν η ελληνική αγορά άρχισε να κάνει ανεξέλεγκτες εισαγωγές στην Ελλάδα. Η πτώση των τιμών ήταν δραματική και το εργοστάσιο δεν μπόρεσε να της ανταγωνιστεί αυτές τις τιμές , έτσι η παραγωγή αναποφεύκτα έπεσε και το προσωπικό άρχισε να μειώνεται με αποτέλεσμα η διοικήση να αναστείλει την λειτουργία της το 2007. Αυτό ήταν και το τέλος αυτής της εμβληματικής βιομηχανίας Μπριτάννια.

Η σημερινή εικόνα της παλιάς βιομηχανίας Μπριτάννια δε θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του παρελθόντος. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο αφημένο στην τύχη του, κρυμμένο μέσα σε πυκνά χόρτα και ακλάδευτα δέντρα. Το εσωτερικό του, «λεηλατημένο» πλέον, κυριαρχείται από γκράφιτι, ενώ η οροφή είναι ετοιμόρροπη. Το μόνο που στέκει αγέρωχο είναι το πανύψηλο φουγάρο στην αυλή και η επιγραφή «Μπριτάννια» στην κορυφή του κτιρίου.

Video – Photos: Michael Miller

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis