home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Διήμερο συνέδριο στη Μεθώνη για την αναβίωση ιστορικών οικισμών

Συζήτηση για την αναβίωση του ιστορικού οικισμού Ρωμύρι στη Μεσσηνία και ξενάγηση στο χωριό με επίκεντρο το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Παπαλάμπραινα».
romiri sinedrio

Στη Μεθώνη Μεσσηνίας διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Αναβίωση Ιστορικών Οικισμών – Η περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι». Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο P4architecture σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Παλιό Ρωμύρι», με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, εστιάζει σε στρατηγικές και αρχιτεκτονικές επεμβάσεις για τη διατήρηση και επανακατοίκηση ιστορικών οικισμών στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου στις 9:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, ενώ το απόγευμα στις 18:30 θα εγκαινιαστεί σχετική έκθεση με ιστορικά στοιχεία και παραδοσιακές αρχιτεκτονικές του Ρωμυρίου. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ., οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον οικισμό και να ανακαλύψουν τα αυθεντικά παραδοσιακά κτίσματα και τις τέσσερις εκκλησίες του χωριού, όπως η «Παναγίτσα» και ο Άγιος Νικόλαος, το χωριό-καταφύγιο που αναφέρεται στο δημοτικό τραγούδι «Παπαλάμπραινα».

Ιστορικό και αναβίωση του οικισμού Ρωμύρι

Το Ρωμύρι Μεσσηνίας, ένα χωριό της Πελοποννήσου με έντονο ιστορικό χαρακτήρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 556 μέτρων και διαθέτει χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι και γεωργοί που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 16ο αιώνα, ενώ κατά τον 19ο αιώνα, το χωριό γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η σταδιακή μετανάστευση οδήγησε σε ερήμωση του χωριού, με αποτέλεσμα ο οικισμός να εγκαταλειφθεί σχεδόν πλήρως το 1974.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Παλιό Ρωμύρι» και εθελοντική εργασία από κατοίκους και υποστηρικτές, γίνονται προσπάθειες για την αναστήλωση και προστασία των ιστορικών κτισμάτων και την επανακατοίκηση του οικισμού. Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης θα προβληθούν οι προσπάθειες αυτές καθώς και η ερευνητική δουλειά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που περιλαμβάνει αναλύσεις για τις αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του Ρωμυρίου.

romiri sinedrio afisa2 9nov24 690x1024

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis