home design 800Χ400

Μια Ρωμαϊκή Έπαυλη με θέα…ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία

ArchaeoLab στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου με φοιτητές αρχαιολογίας

Σημαντικά ευρήματα και φέτος για ενδέκατη χρονιά έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Κατουνίστρα του Λουτρακίου, ευρήματα που μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού κατά την αρχαιότητα, αλλά και την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Για ενδέκατη χρονιά συνεχίσθηκαν και ολοκληρώθηκαν για το 2024 οι συστηματικές ανασκαφικές εργασίες στην Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου (θ.: Κατουνίστρα) με αρωγούς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας-ΥΠΠΟ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Η μεγάλης έκτασης ρωμαϊκή έπαυλη ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν συστηματικά από το 2012 κοντά στο Λουτράκι, στη θέση Κατουνίστρα και συνεχίζονται έως και σήμερα. Το πολυτελές συγκρότημα χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ., είχε θέα στον Κορινθιακό, διέθετε εντυπωσιακό λουτρικό συγκρότημα στα νότιο ανατολικά και μια μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή (piscina). Η έπαυλη αποτελείται από 30 δωμάτια, διαρθρωμένα με απόλυτη συμμετρία σε δύο διαμερίσματα 13 δωματίων εκατέρωθεν μεγάλου χώρου (15×12 μ.), με αψίδα στη βόρεια πλευρά και επιμήκη προθάλαμο στη νότια. Εντοπίστηκαν το δυτικό και ανατολικό όριό της με πλευρική είσοδο και καμπτόμενο διάδρομο. Από την ανατολική είσοδο μάλιστα εκκινεί με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά διάδρομος που πιθανόν συνέδεε την έπαυλη με το παρακείμενο λουτρό. Σ’ ένα δωμάτιο σώζονται τα σκαλοπάτια λίθινης κλίμακας που μαρτυρούν την ύπαρξη ορόφου ενώ υπάρχουν και δωμάτια με πλινθόκτιστες κόγχες στις τέσσερις γωνίες τους. Σε μικρή απόσταση (9–11 μ.) βορειοανατολικά της έπαυλης ερευνήθηκε τμήμα λουτρού με 21 κύριους χώρους και τρεις βοηθητικούς (praefurnia), παρατεταγμένους σε δύο επιμήκεις άξονες με κατεύθυνση Β–Ν. Η ανασκαφή απέδωσε άφθονη κεραμική, που καλύπτει χρονολογικά μια περίοδο από τον 2ο έως τον 6οαι. μ.Χ., με το υλικό του 3ου–5ου αι. μ.Χ. να εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Περιλαμβάνει όστρακα από αμφορείς, πίθους, λυχνάρια, χύτρες, πινάκια, κυψέλες και αγγεία terra sigillata, ανατολικών, δυτικών και αφρικανικών εργαστηρίων.

Εικ.2: Μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση Ρωμαϊκές Επαύλεις στη νότια Ελλάδα (@ΥΠΠΟ)

Η ρωμαϊκή έπαυλη ανήκε πιθανόν σε κάποιο γαιοκτήμονα ή ήταν η εξοχική κατοικία ενός υψηλού αξιωματούχου της τότε ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου σε στενή σχέση με την αυτοκρατορική οικογένεια. Οπωσδήποτε όμως κτίστηκε την περίοδο ανάδειξης της πόλης σε εμπορικό κέντρο και παρήκμασε πιθανόν λόγω του καταστροφικού σεισμού του 551 μ.Χ..

Εικ.3: Ο Έρωτας και το δελφίνι από τα σημαντικά ευρήματα της Ρωμαϊκής Έπαυλης (@ΥΠΠΟ)

Φέτος και ένεκα των πενιχρών οικονομικών δυνατοτήτων οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιοχή του λουτρού και για πρώτη φορά ο σχεδιασμός εκτός από το ανασκαφικό έργο περιλάμβανε και πολλές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τακτοποίηση των διαφόρων υλικών, που είχαν προκύψει από τις ανασκαφές προηγούμενων χρόνων. Όλα αυτά τα υλικά θα χρησιμοποιηθούν στη συντήρηση και αναστήλωση τα επόμενα χρόνια. Οι παρεμβάσεις φώτισαν και ανάδειξαν ακόμη περισσότερο το μνημείο, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία ενός ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου, αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια, επίσης συμβάλλουν στην μεγαλύτερη προστασία του μνημείου.

Με τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2024 πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις για την πορεία του έργου και ακολούθησε παρουσίαση των ερευνών και των ευρημάτων από την αρχαιολόγο επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού Ζωή Ασλαματζίδου και τον αρχαιολόγο Κώνσταντίνο Τζιαμπάση.

ArchaeoLab στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου με φοιτητές αρχαιολογίας

Την εβδομάδα 14-18/10/2024 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας ένα σεμινάριο για νέους αρχαιολόγους και φοιτητές αρχαιολογίας από Ελληνικά Πανεπιστήμια με τίτλο: 1ο ArchaeoLab – Roman Villa. Οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τις ανασκαφικές μεθόδους, ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό των τοιχοποιιών, την αποκάλυψη στρωμάτων καταστροφής και την αποδόμηση τους, ενημερώθηκαν για την τήρηση και την σύνταξη ημερολογίου ανασκαφής και την ανασκαφική τεκμηρίωση (φωτογράφιση, σχεδιαστική αποτύπωση, καταγραφή και σήμανση ευρημάτων), αλλά και στην διδακτική σε ομάδες κοινού. Επίσης, επισκέφθηκαν τις αρχαιότητες στην ευρύτερη περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου (Δίολκος-Ίσθμια, Ηραίον, Ίσθμια, Κόρινθος κ.α.). Το Σεμινάριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί τα τέλη Νοεμβρίου με τις 4 διαδικτυακές διαλέξεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές συνεργάτες της ανασκαφικής ομάδας.

Εικ.4: Το 1o ArcheoLab -Roman Villa με νέους αρχαιολόγους και φοιτητές αρχαιολογίας

Επίσκεψη της αντιδημάρχου Πολιτισμού στην Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου

Την Τετάρτη 16/10/2024 η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων κ. Θεώνη Μαυροματίδου επισκέφθηκε την Ρωμαική Έπαυλη Λουτρακίου (θ.:Κατουνίστρα). Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθεί στο χώρο από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Τζιαμπάση, να ενημερωθεί και να συζητήσει με την κ. Ζωή Ασλαματζίδου, αρχαιολόγο -επίτιμη προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ και υπεύθυνη των ανασκαφών στην Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου, για την πορεία των συστηματικών ανασκαφών αλλά και για θέματα που κρίνονται απαραίτητα για την συνέχιση των εργασιών. Σε δήλωση της επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το αμέριστο ενδιαφέρον του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και προσωπικά του δημάρχου κ. Γιώργου Αλκ. Γκιώνη για την πορεία των εργασιών στην Ρωμαική Έπαυλη Λουτρακίου και δεσμεύτηκε να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της ανασκαφικής ομάδας και της τοπικής κοινωνίας για την δημιουργία ενός ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου.

Εικ.5: Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λουτρακίου κατά την επίσκεψη της στη Ρωμαϊκή Έπαυλη

Επίσκεψη Αντιπεριφερειαρχών στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου(θ.: Κατουνίστρα)

Την Πέμπτη 31/10/2024 επισκέφθηκαν την ανασκαφή της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου (θ.:Κατουνίστρα) ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας κ.Αναστάσιος Γκιολής και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Αθηνά Κόρκα, που γνωρίζει και υποστηρίζει σταθερά το έργο που συντελείται εκεί τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Γκιολής έδειξε εντυπωσιασμένος από την έκταση και την σπουδαιότητα του μνημειακού συγκροτήματος. Οι δύο Αντπεριφεριάρχες ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους του έργου, Ζωή Ασλαματζίδου και Κωνσταντίνο Τζιαμπάση, για τα αποτελέσματα της ανασκαφής του 2024, που ήταν περιορισμένη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και το πρόγραμμα εργασιών για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων στα επόμενα χρόνια, και από την πλευρά τους υποσχέθηκαν να συμβάλουν στην υλοποίησή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Εικ.6: Οι αντιπεριφερειαρχες Πελοποννήσου στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου

Η Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου με θέα τον Κορινθιακό ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version