home design 800Χ400

“Κοιλάδα Υδρογόνου” στους Αγίους Θεοδώρους: ‘Ενα πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για Καθαρή Ενέργεια

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εντάσσεται ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRIERES, που χρηματοδοτείται από το HORIZON EUROPE και τη Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο (Clean Hydrogen Partnership).

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εντάσσεται ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRIERES, που χρηματοδοτείται από το HORIZON EUROPE και τη Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο (Clean Hydrogen Partnership). Το πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει η εταιρεία Motor Oil, περιλαμβάνει 26 συνεργαζόμενους φορείς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο) και αναμένεται να διαρκέσει 58 μήνες.

Ο στόχος του TRIERES είναι η δημιουργία μιας μικρής “κοιλάδας υδρογόνου” γύρω από το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Αυτό το νέο οικοσύστημα θα περιλαμβάνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τη σύνδεσή του με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και δημόσιους και τοπικούς φορείς.

Η “κοιλάδα υδρογόνου” θα λειτουργήσει ως ένα πρότυπο μοντέλο παραγωγής και διανομής υδρογόνου, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, το οποίο θα υποστηρίξει τομείς όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία. Το έργο δίνει την ευκαιρία να δοκιμαστούν πιλοτικά οχήματα και πλοία υδρογόνου, καθώς και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογόνο.

Ο Δήμος Λουτρακίου ανακοίνωσε επίσης τη χρήση δύο υδρογονοκίνητων οχημάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν στις δημοτικές υπηρεσίες. Η συμμετοχή του TRIERES είναι άμεσα συνδεδεμένη με το έργο EPHYRA, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτρόλυσης στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Η συνολική επένδυση στο έργο υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσει κεφάλαια από 115 έως 408 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεδομένα από την “κοιλάδα υδρογόνου” θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας του υδρογόνου στην κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στη μετάβαση σε ένα νέο, καθαρό ενεργειακό μοντέλο.

Στην Ευρώπη, περίπου 25 “κοιλάδες υδρογόνου” βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Δύο από αυτές, η Heavenn στην Ολλανδία και η GreenHysland στη Μαγιόρκα, έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τη Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο, ενώ άλλες εννέα αναμένεται να λάβουν σύντομα χρηματοδότηση 105,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version