Σήμερα, 4 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Αργολίδας, συναντώντας τους εργαζομένους και τους γιατρούς για να συζητήσουν τα κρίσιμα προβλήματα του τοπικού συστήματος υγείας. Αργότερα μίλησε στην εκδήλωση στο Βουλευτικό Ναυπλίου με θέμα «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα», στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Αργολίδας παρουσίασε έναν κατάλογο πιεστικών ζητημάτων, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στον νομό.
Ανάγκη προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες
Με κύριο αίτημα την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι τα κενά προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. «Στην παιδιατρική κλινική του Ναυπλίου έχει μείνει μόλις ένας παιδίατρος», σημείωσαν, επισημαίνοντας την ανάγκη προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως στην Ψυχιατρική, το Αναισθησιολογικό και το Παθολογικό.
Οι ελλείψεις είναι εμφανείς και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όπου μόνο 15 από τους 30 μόνιμους ιατρούς παραμένουν εν υπηρεσία, μετά το πρόσφατο κύμα παραιτήσεων.
Ελλείψεις υποδομών και προβλήματα διακομιδών
Οι εργαζόμενοι κατέστησαν σαφές ότι η παλαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου Ναυπλίου δυσχεραίνει την παροχή βασικών υπηρεσιών, με ελλείψεις σε στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό για εξετάσεις.
Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στον νομό και η δυσλειτουργία του συστήματος διακομιδών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που χρειάζονται άμεση φροντίδα.
Αγωνία για τους συμβασιούχους και ζητήματα ασφάλειας
Το σωματείο και η ένωση εξέφρασαν ανησυχία για την εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το μισό του υγειονομικού προσωπικού στον νομό. Ζήτησαν την ανανέωση όλων των συμβάσεων και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, τονίζοντας πως οι προσωρινές θέσεις συμβάλλουν στην έλλειψη σταθερότητας και ποιότητας στη φροντίδα των ασθενών.
«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξουν το σύστημα υγείας με πραγματικά μέτρα και όχι με ευχολόγια», ανέφεραν οι εκπρόσωποι. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι θέμα πολιτικών επιλογών και όχι έλλειψης πόρων, όπως αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες περικοπές στις δαπάνες υγείας και τις επενδύσεις σε άλλους τομείς.