Με επιτυχία και προοπτικές για την ακαδημαϊκή κοινότητα, ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fulbright με θέμα «Μεταπτυχιακά στις Η.Π.Α. & Υποτροφίες Fulbright». Η εκδήλωση διεξήχθη με την προσέλευση φοιτητριών/τών, υποψήφιων διδακτόρων καθώς και διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος στο Αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης, ενθαρρύνοντας έτσι περισσότερο τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων και από τις 6 πόλεις όπου διατηρεί Τμήματα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Στην εκδήλωση ρόλο συντονιστή είχε η Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγήτρια Ευθαλία Χατζηγιάννη, η οποία τόνισε ότι οι υποτροφίες του Ιδρύματος Fulbright εκτός των άλλων, ανοίγουν νέους δρόμους και δημιουργούν ένα περιβάλλον προσβασιμότητας και ισότιμης συμμετοχής σε όλες και όλους, ενισχύοντας τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευκολύνοντας τη δυνατότητα επιλογής φοίτησης σε αμερικάνικα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Στη συνέχεια η Υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος / Σύμβουλος Υποτροφιών Fulbright, κυρία Ελς Σιάκος Χάναππε παρουσίασε τις διαθέσιμες υποτροφίες που παρέχει το Ίδρυμα Fulbright για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, εστιάζοντας στις μεταπτυχιακές σπουδές και στην έρευνα ενός ευρέως φάσματος επιστημονικών κλάδων (σχετικά βλ. fulbright.gr). Η κυρία Χάναππε απάντησε στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των συμμετεχόντων, σχετικά με όλες τις πτυχές φοίτησης σε αμερικανικό πανεπιστήμιο δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία για τις σπουδές, την επιλογή των ιδρυμάτων, τη δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών στις Η.Π.Α., κ.α.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Μαρία Κουρή, η οποία ως παλαιά υπότροφος και νυν Πρέσβειρα του Ιδρύματος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μοιράστηκε την εμπειρία της, τονίζοντας ότι το Fulbright δεν προάγει μόνο την ακαδημαϊκή αριστεία, αλλά και μια βαθιά δέσμευση στην ισότητα και την ένταξη, διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία των υποτρόφων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες/ντες στην εκδήλωση, ενημερώθηκαν επίσης για το πρόγραμμα της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα με τίτλο “AMBASSADORS FUND FOR SUMMER WORK TRAVEL (SWT) SCHOLARSHIP”, με το οποίο προσφέρονται δέκα (10) υποτροφίες σε Έλληνες φοιτήτριες/τές Ελληνικών Πανεπιστημίων οι οποίες/οι ενδιαφέρονται να εργαστούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού 2025 (έως 4 μήνες), σε εποχικές δουλειές εισαγωγικού επιπέδου με υψηλό επίπεδο συναναστροφής με ομολόγους τους από την Αμερική κι από όλο τον κόσμο.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ενημερωτικές δράσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώστε να αρθούν εμπόδια και να επωφεληθούν περισσότερες/ροι δικαιούχοι: φοιτήτριες/τές, μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρεται μια πρόσφατη επιτυχία που σημείωσε η κα. Αγγελική Φωτοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία επιλέχθηκε, μέσω πολλών συνυποψηφίων της από ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, για να συμμετάσχει στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, Study of the United States Institutes–SUSIs for Student Leaders, στο Ινστιτούτο «Περιβαλλοντικά ζητήματα».
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις δράσεις διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ενίσχυσης σχέσεων και συνεργασιών με φορείς, όπου μέσω της ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών προσφέρονται ευκαιρίες για τη συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διεθνή κινητικότητα.