Η Μεσσηνία βιώνει μια κρίσιμη περίοδο για τις καλλιέργειες ελιάς, καθώς η μακρά περίοδος ανομβρίας έχει οδηγήσει σε σοβαρές ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες, με κάποιες περιοχές να σημειώνουν απώλειες που αγγίζουν ακόμη και το 80%. Οι ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον της φετινής παραγωγής, η οποία κινδυνεύει να μειωθεί σε μηδαμινά επίπεδα. Οι πιο σοβαρές απώλειες έχουν καταγραφεί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως το Τρίκορφο, η Ελληνοεκκλησιά και η Καλογερόρραχη, όπου καλλιεργούνται βρώσιμες ελιές Καλαμών.
Ο Γιώργος Δούβας, παραγωγός από τη Μεσσηνία, μιλώντας στο MesogeiosTV, εξηγεί ότι οι ζημιές δεν είναι ομοιόμορφες σε όλο το νομό. Στην περιοχή της Καλαμάτας, για παράδειγμα, οι απώλειες είναι λιγότερο έντονες, ενώ οι δυσμενέστερες επιπτώσεις εντοπίζονται στις ορεινές εκτάσεις. «Η ξηρασία έχει επηρεάσει βαθιά τα δέντρα μας και, αν οι καιρικές συνθήκες δεν αλλάξουν σύντομα, η παραγωγή θα είναι σχεδόν μηδενική», αναφέρει με ανησυχία.
Η ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, επηρεάζει και άλλες καλλιέργειες, με τα χειμερινά κηπευτικά να παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην απόδοσή τους. Καλλιέργειες όπως μαρούλια, μπρόκολα και λάχανα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με τον κ. Δούβα να επισημαίνει ότι το τεχνητό πότισμα δεν μπορεί να αναπληρώσει την ανάγκη για φυσική βροχή. Η συνέχιση των συνθηκών αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση παραγωγής κηπευτικών κατά 40%.
Οι ελαιοπαραγωγοί και οι αγρότες της περιοχής ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από την πολιτεία, καθώς η διαρκής ξηρασία απειλεί την τοπική οικονομία και θέτει υπό αμφισβήτηση την υγεία των καλλιεργειών για τα επόμενα χρόνια.