Η κατάσταση με τους βανδαλισμούς στο δίκτυο του ΟΣΕ παραμένει ανησυχητική, παρά τις προσπάθειες περιορισμού. Το 2024 κατεγράφησαν 91 περιστατικά δολιοφθοράς σε όλη τη χώρα, όπου άγνωστοι προβαίνουν σε καταστροφές υποδομών και υλικών του δικτύου. Παρά τα μέτρα που εφαρμόζει ο ΟΣΕ για την πρόληψη, οι επιθέσεις παραμένουν συχνές και απρόβλεπτες.
Σε πρόσφατο περιστατικό στον σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Θεοδώρων, ένας άνδρας κατεγράφη από την κάμερα να αφαιρεί εξοπλισμό από το δίκτυο του ΟΣΕ, ενώ στην περιοχή των Αχαρνών drone εντόπισε άλλον δράστη να συλλέγει καλώδια από τις γραμμές του τρένου. Η τεχνολογία, με τη χρήση drones και καμερών, έχει περιορίσει τα περιστατικά σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς όμως να τα εξαλείψει.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, δήλωσε στην ΕΡΤΝews ότι «έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία που γίνονται δολιοφθορές, γεγονός που μας βοηθά να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», επισημαίνοντας ότι οι δράστες δρουν μεθοδικά και συχνά επανέρχονται μετά από ώρες για να συνεχίσουν τη συλλογή καλωδίων και άλλων υλικών.
Οι περιοχές του Θριασίου, του Πυρίου Θήβας και της Σίνδου Θεσσαλονίκης αποτελούν τα πιο προβληματικά σημεία με τις περισσότερες καταγραφές δολιοφθορών. Μάλιστα, στον Θριάσιο πεδίο σημειώθηκαν τα περισσότερα περιστατικά με πάνω από 90 κρούσματα μέσα σε έναν χρόνο.
Για την προστασία των ανισόπεδων διαβάσεων, ο ΟΣΕ εφαρμόζει πλέον ένα νέο σύστημα επιτήρησης με την τοποθέτηση καμερών, το οποίο θα ενισχυθεί με την προσθήκη 100 επιπλέον καμερών σε καίρια σημεία ανά την Ελλάδα. Στόχος είναι η αποτροπή κάθε δολιοφθοράς που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.
Ο ΟΣΕ ελπίζει πως η επένδυση σε σύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης θα βοηθήσει στην καταστολή των φαινομένων αυτών, καθώς και στην αποτροπή πιθανών ατυχημάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.