home design 800Χ400

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Όλες οι νέες αλλαγές που έρχονται στη διαδικασία

Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών μειώνουν τον χρόνο διορισμού, εισάγουν κριτήρια εντοπιότητας και καθορίζουν αυστηρότερα πλαίσια συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και την άμεση στελέχωση του Δημόσιου Τομέα, το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε εφαρμογή νέες ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με τη δημοσίευση του νέου νομοσχεδίου στο ΦΕΚ.

Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην άμβλυνση των καθυστερήσεων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία πρόσληψης επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, καθώς το φαινόμενο της υποστελέχωσης κρατάει συχνά κενές θέσεις για μεγάλο διάστημα.

Τα κύρια σημεία των αλλαγών στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Με τη σύντμηση των προθεσμιών για κάθε στάδιο της διαδικασίας, το Υπουργείο στοχεύει να μειώσει τον χρόνο που μεσολαβεί από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων έως την πραγματική ανάληψη εργασίας από τους επιτυχόντες. Με τις νέες ρυθμίσεις, ο χρόνος που απαιτείται, αντί για τα δύο έως τρία έτη που ισχύουν σήμερα, αναμένεται να κυμαίνεται στους 8-12 μήνες.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη φιλοδοξούν να μειώσουν περαιτέρω τους χρόνους διαδικασίας μέσα από την πλήρη ανάπτυξη διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, γεγονός που θα επιτρέψει την αυτόματη άντληση των απαιτούμενων δικαιολογητικών των υποψηφίων χωρίς την ανάγκη επιπλέον ελέγχου από υπαλλήλους.

Ενίσχυση τοπικών κριτηρίων και ευνοϊκές διατάξεις

Στις νέες διατάξεις δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην στελέχωση των δήμων σε απομακρυσμένες περιοχές. Ειδικά, μοριοδοτούνται οι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, με σκοπό να καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες από άτομα που επιθυμούν να μείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των ορεινών και νησιωτικών περιοχών λαμβάνουν προσαύξηση 40 μονάδων στη βαθμολογία, ενώ οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών ή μικρών δήμων λαμβάνουν προσαύξηση 20 μονάδων. Αυτή η παροχή ωστόσο συνοδεύεται από την υποχρέωση των ευεργετούμενων να υπηρετούν για δέκα έτη στην περιοχή διορισμού τους.

Νέες τεχνολογίες για διαφάνεια και ταχύτητα

Ένα ακόμη καινοτόμο μέτρο που εισάγεται είναι η ηλεκτρονική κλήρωση, που χρησιμοποιεί ανοικτό λογισμικό για τον διαχωρισμό ισοβαθμούντων υποψηφίων, χωρίς ανάγκη δημόσιας κλήρωσης, ενώ εντάσσονται και διατάξεις αποτροπής «άστοχων» συμμετοχών.

Υποψήφιοι που δεν αποδέχονται τον διορισμό ή παραιτούνται εντός 12 μηνών από την ανάληψη θέσης, αποκλείονται από νέες διαδικασίες για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version