home design 800Χ400

Ένα μεσαιωνικό κόσμημα της Αρκαδίας με αξέχαστη ιστορία

Γιατί το Κάστρο της Καρύταινας θεωρείται ως ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου.

Η Καρύταινα, ένα γραφικό χωριό στον νομό Αρκαδίας, φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου, το οποίο υψώνεται πάνω σε απόκρημνο βράχο στα νότια του χωριού. Το κάστρο, που χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ, αποτέλεσε ένα από τα πιο ισχυρά οχυρά της εποχής της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Ο Γοδεφρείδος ντε Μπρυγιέρ, γιος του Ούγκο ντε Μπρυγιέρ που είχε λάβει τη βαρωνία της Καρύταινας κατά την περίοδο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, υπήρξε κεντρική μορφή στο «Χρονικόν του Μορέως» και έδωσε στο κάστρο της Καρύταινας τον δικό του χαρακτήρα. Η Καρύταινα παρέμεινε σπουδαίο κέντρο και κατά την Τουρκοκρατία, με το κάστρο της να χρησιμεύει ως διοικητικό κέντρο κιζά.

Το 1821, το κάστρο συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καθώς εκεί έλαβε χώρα η πρώτη νίκη των Ελλήνων Επαναστατών ενάντια στους Οθωμανούς. Αργότερα, το 1826, ο Κολοκοτρώνης θα οχυρώσει ξανά το κάστρο για να εξασφαλίσει προστασία στον άμαχο πληθυσμό και να το χρησιμοποιήσει ως στρατιωτική βάση στις επιχειρήσεις του κατά του Ιμπραήμ.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Το κάστρο έχει μια τριγωνική κάτοψη που ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους, με μήκος περίπου 110 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα στο πιο πλατύ σημείο του. Τριγωνικοί και ημικυκλικοί ψευδόπυργοι προσδίδουν επιβλητικότητα και προστασία στο φρούριο. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται από τη νοτιοανατολική πλευρά, μέσα από μια αυλή με τοξωτές πύλες, ενώ ο κεντρικός πύργος, αν και δεν σώζεται σήμερα, άλλοτε ορθωνόταν στο κέντρο του.

Εντός του κάστρου ξεχωρίζει ένα επιβλητικό κτήριο με δύο επίπεδα, που χρησιμοποιούνταν ως αίθουσα υποδοχής, με το κάτω μέρος του να λειτουργεί ως κινστέρνα και το επάνω να περιλαμβάνει τρία δωμάτια, ένα εκ των οποίων είχε τζάκι. Γύρω από τα τείχη υπήρχαν κατοικίες για την οικογένεια του φεουδάρχη, με την κατασκευή να είναι από ντόπιο λίθο και επιμελή τοιχοποιία στις γωνίες.

Βίντεο: G. Traveller

Το Κάστρο της Καρύταινας παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας της Αρκαδίας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα μυστικά του και να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version