Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάστηκε με χρήση βίντεο προβολέα το Κτηματολόγιο του Δήμου Ερμιονίδας, από τον Γιάννη Δημαράκη, άμισθο ειδικό σύμβουλο Δημάρχου για θέματα Κτηματολογίου.
Στην αρχή της ενημέρωσης ο ομιλητής παρουσίασε τα οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος από τη δηλωθείσα ακίνητη περιουσία του στο Κτηματολόγιο.
Τα οφέλη αυτά είναι α) η προστασία, οριοθέτηση και διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας, β) η ύπαρξη ενός ισχυρού χωροταξικού εργαλείου για ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη, γ) η ύπαρξη ενός βασικού εργαλείου για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, δ) η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων και ε) ο περιορισμός δραστικά της γραφειοκρατίας.
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω υπογράμμισε τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο και τα οποία αφορούν 1) στην εκμετάλλευση δημοτικών ακινήτων, 2) στη λήψη κρατικών και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, 3) στη χωροταξική οργάνωση και ανάπτυξη, 4) στην καταπάτηση ενδεχομένως δημοτικών ιδιοκτησιών από ιδιώτες, 5) στις χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες υποβολής δηλώσεων ή διόρθωσης αυτών όταν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και 6) στην ενδεχόμενη απώλεια ακίνητης δημοτικής περιουσίας.
Ακολούθως ο Δημαράκης παρουσίασε τη μέθοδο καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δήμου που ακολούθησε.
Δηλαδή α) τη συλλογή των τίτλων ιδιοκτησίας, β) τη συλλογή των μεταγραφών των τίτλων στο Υποθηκοφυλακείο, γ) τη συλλογή των τοπογραφικών διαγραμμάτων από τους Συμβολαιογράφους, δ) τη δημιουργία νέων τοπ. διαγραμμάτων για εκείνα τα ακίνητα που δεν υπήρχαν τοπ. διαγράμματα και ε) τη δημιουργία εντοπισμών των ακινήτων από τους χάρτες θέασης του Κτηματολογίου. Τις διαδικασίες των (δ) και (ε) ενεργειών ο Δήμος είχε αναθέσει κατά διαστήματα σε τέσσερις μηχανικούς.
Υπογράμμισε ότι για όλα τα προαναφερόμενα έγγραφα έγινε ψηφιακή απεικόνιση και δημιουργήθηκαν πίνακες ακινήτων σε φύλλα excel με συνοπτικά στοιχεία, οι οποίοι πίνακες λειτουργούν ως ευρετήριο.
Τα παραπάνω στοιχεία ακινήτων ταξινομήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν ανά Κοινότητα ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχος της ακρίβειας των στοιχείων αλλά και ο έλεγχος της ολοκλήρωσης της καταγραφής των ακινήτων στην κάθε Κοινότητα του Δήμου.
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών για κάθε ακίνητο τα στοιχεία δίνονταν σε δικηγόρο για τον έλεγχο και την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Τις προαναφερόμενες ενέργειες ο Δήμος είχε αναθέσει κατά διαστήματα σε τέσσερις δικηγόρους.
Βρέθηκαν 345 δικαιώματα ακίνητης περιουσίας του Δήμου και μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 331 δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Ποσοστό δηλωθέντων 96%.
Είπε επίσης ότι με τη συναίνεση του Δημάρχου όλα τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του Δήμου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου ούτως ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης.
Στους παρευρισκόμενους Προέδρους των Κοινοτήτων δόθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή με φορητή συσκευή μνήμης (USB Flash Drive) όλα τα στοιχεία που αντιστοιχούν στην Κοινότητα στην οποία προΐστανται και τους ζητήθηκε αφού μελετήσουν τα στοιχεία και εφόσον γνωρίζουν κάποιο ακίνητο που δεν συμπεριλαμβάνεται στα δοθέντα στοιχεία να το θέσουν υπόψη στον Δημαράκη.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος πήρε το λόγο και εξήρε την ανιδιοτελή προσφορά του Δημαράκη στον Δήμο, ο οποίος με συνέπεια επαγγελματία προσέφερε την εξειδικευμένη γνώση του και τον χρόνο του για να ολοκληρώσει την εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα,διάρκειας τεσσάρων ετών, εργασία του.
Η εργασία του αποτελεί παρακαταθήκη για τον Δήμο μας.
Επίσης πρότεινε στους Προέδρους των Κοινοτήτων να συνεδριάσουν με τα συμβούλιά τους, ενδεχομένως και με δημότες, για τυχόν συμπληρώσεις του Κτηματολογίου.
Στο ίδιο κλίμα, επαινετικά για τον Δημαράκη, μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κων/νος Κόκκαλης, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι το συνολικό κόστος του Κτηματολογίου ανήλθε στο ποσό των 82.000 €. Αυτό το ποσό διατέθηκε για αμοιβές που καταβλήθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο, στην εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., στους συμβολαιογράφους, στους δικηγόρους και στους μηχανικούς.
Επίσης θετικά σχόλια για το έργο του Δημαράκη ακούστηκαν και από συμβούλους της Μειοψηφίας.
Η εθελοντική συνεισφορά σε οποιονδήποτε τομέα του Δήμου ενδυναμώνει και βελτιστοποιεί τις υπηρεσίες του Δήμου.
Στόχος μας ένας Δήμος καλύτερος που στηρίζεται και στη βοήθεια και παρουσία όλων.