home design 800Χ400

Εμπορευματικές μεταφορές: Η Πελοπόννησος μπροστά σε προκλήσεις

Μείωση φορτώσεων, συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυναμική της Πελοποννήσου απέναντι στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2023 παρουσιάζει ενδιαφέροντα αποτελέσματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σχέση με τις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Πελοπόννησος κατέγραψε συνολικά 10.981,9 χιλιάδες τόνους φορτωθέντων εμπορευμάτων με συνολικά τονοχιλιόμετρα 933.553,4, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία εκφορτώσεων ανήλθαν σε 11.319,6 χιλιάδες τόνους με 750.245,0 τονοχιλιόμετρα.

Συγκρίνοντας τις περιφέρειες της χώρας, η Πελοπόννησος υστερεί σημαντικά σε όγκο φορτώσεων και εκφορτώσεων έναντι περιοχών όπως η Αττική, που ηγείται με 58.651 χιλ. τόνους φορτώσεων και 59.382,8 χιλ. τόνους εκφορτώσεων​. Ωστόσο, η γεωγραφική της θέση και τα μεταφορικά έργα που εκτελούνται δίνουν περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι διεθνείς μεταφορές.

Η γενική εικόνα των οδικών μεταφορών για το 2023 υποδεικνύει συνολική μείωση της τάξης του 5% σε όλη τη χώρα σε ό,τι αφορά το βάρος των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, με την Πελοπόννησο να ακολουθεί την ίδια πορεία.

Παρά τη μείωση, η περιφέρεια εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εθνικές μεταφορές, και η στρατηγική της γεωγραφική τοποθεσία την καθιστά σημαντικό κόμβο, ιδίως για τις συνδέσεις με τη Δυτική Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version