home design 800Χ400

Το όραμα του Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη και η UNESCO

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την απώλεια του διακεκριμένου αρχαιολόγου, αναδεικνύεται η ανάγκη για διεθνή αναγνώριση του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκδημία του σπουδαίου αρχαιολόγου και καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από τρεις δεκαετίες στη συστηματική ανασκαφή και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης, του μεγαλύτερου και πιο καλοδιατηρημένου αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα.

Οι πολύτιμες ανακαλύψεις και το έργο του Θέμελη ανέδειξαν την αρχαία πόλη ως ένα πολιτιστικό κέντρο παγκόσμιας σημασίας, φέρνοντας στο φως μοναδικά μνημεία, όπως το Θέατρο, το Εκκλησιαστήριο και το Στάδιο, τα οποία αναδεικνύουν την αρχαία ελληνική τέχνη και καθημερινότητα.

Νέα αρχή για την Αρχαία Μεσσήνη

Με αφορμή την επέτειο αυτή, διάφοροι φορείς και ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πλέον καιρός να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλη Μάκαρη, η αναγνώριση αυτή θα προσδώσει στον αρχαιολογικό χώρο την προσοχή και τους πόρους που του αξίζουν, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την ιστορική σημασία της περιοχής διεθνώς.

Η ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στην UNESCO δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στο έργο του Πέτρου Θέμελη, αλλά και μια ευκαιρία για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Πελοπόννησο. Η αναγνώριση αυτή θα συμβάλλει επίσης στην τοπική οικονομία, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και νέες δυνατότητες για την προστασία και αειφορία του χώρου.

Τα επόμενα βήματα για την αναγνώριση της UNESCO

Η Αρχαία Μεσσήνη έχει ήδη ενταχθεί στην προκαταρκτική λίστα (tentative list) της UNESCO, ενώ απομένουν αρκετά βήματα για την πλήρη αναγνώριση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεσσήνης καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο συντονίζοντας τις σχετικές δράσεις, προωθώντας τη σημασία του χώρου σε διεθνές επίπεδο και διασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version