Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον εμπαιγμό εκατομμυρίων γυναικών από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό, που μόλις πριν λίγες μέρες με κομπασμό μιλώντας για το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», αναφέρθηκε στην επιτυχία του «… προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» και στις χιλιάδες γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο”.
Μόνο που, όπως αναφέρει η ΟΓΕ, «ξέχασε» να μας πει ότι:
- Πολλές γυναίκες δεν έχουν καν δυνατότητα να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα καθώς είναι τραγική η έλλειψη μαστογράφων και ειδικών επιστημόνων για να τους λειτουργήσουν στα δημόσια Κέντρα Υγείας και στα δημόσια Νοσοκομεία. Μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές. Έτσι, από το σύνολο των μαστογραφιών ετησίως το 76% πραγματοποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα ενώ μόλις το 24% στο δημόσιο. Στην πραγματικότητα, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση επιδοτεί με τα δικά μας λεφτά τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Χιλιάδες γυναίκες σ’ όλη τη χώρα αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος σε άλλη πόλη για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται.
- Το πρόγραμμα αφορά υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί. Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ευκαιριακού χαρακτήρα, συνδεδεμένες με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης (πχ “Φώφης Γεννηματά”, “Σπύρου Δοξιάδη”) ή με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ. Με πυξίδα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της πρόληψης αφού εξαιρούνται ηλιακές ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα ‘Φ. Γεννηματά” αφορά μέχρι σήμερα μόνο σε γυναίκες 45 – 74 ετών, ενώ εξαιρούνται οι ηλικίες 40-45. Οι κόφτες διαχρονικά των κυβερνήσεων στην πρόληψη οδηγούν σήμερα, το 2024, πολλές γυναίκες να μην έχουν καν υποβληθεί σε μαστογραφία.
- Οι χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο οδηγούνται για θεραπεία και αποκατάσταση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν χρυσές δουλειές μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων Νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες και οι οικογένειές τους τις γεμίζει με άγχος και ανασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μονάδα Βραχυθεραπείας για τους γυναικολογικούς καρκίνους στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα δεν διαθέτει αποκλειστικό μόνιμο ακτινοθεραπευτή – ογκολόγο.
25 Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας ανησυχούν και αγωνιούν, γνωρίζοντας ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες στην Ευρώπη.
Όσο και αν διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΜΚΟ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των γυναικών… Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει:
- ότι η πολιτική τους μας αφήνει απροστάτευτες χωρίς να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, βάζοντας τις ανάγκες μας στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους
- ότι η πολιτική της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, εμπορεύεται την Υγεία των γυναικών που δίνουν μάχη με τον γυναικολογικό καρκίνο, ρίχνοντάς ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε μας τις γυναίκες.
- η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, που προβάλλουν, είναι «ένα άδειο πουκάμισο». Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε την τραγική ανεπάρκεια των δημόσιων μονάδων υγείας, ούτε ανατρέπει το γεγονός ότι η πρόληψη, η θεραπεία, η αποκατάσταση της Υγείας είναι εμπορεύματα, που οι γυναίκες καλούνται να τα χρυσοπληρώσουν.
Κι όμως σήμερα το 2024 η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο πλήρως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με βάση τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανάγκες, όπως κι ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί με πυξίδα τις ανάγκες μας κι όχι για τα κέρδη των ομίλων. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας και ΠΦΥ μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστική και καθολική πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση και για τον καρκίνο του μαστού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουμε την πάλη για όλα όσα είναι σύγχρονα και αναγκαία για την υγεία μας.
Διεκδικούμε:
- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.
- Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.
- Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.