home design 800x400

home design 1170Χ320

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανησυχία για το μη πόσιμο νερό στο Άργος

Απαιτείται άμεση δράση και ουσιαστική μέριμνα για τη διασφάλιση νερού καλής ποιότητας για όλους, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση
Νερό

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Άργους–Μυκηνών για τη μη πόσιμη ποιότητα νερού στο Άργος και σε κοντινά χωριά προκάλεσε ανησυχία στους δημότες, όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η έλλειψη καθαρού νερού αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνες διαχρονικά στις δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν διασφαλίσει ποιοτικές υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ απαιτείται άμεση δράση και ουσιαστική μέριμνα για τη διασφάλιση νερού καλής ποιότητας για όλους, χωρίς πρόσθετα κόστη για τις λαϊκές οικογένειες που ήδη επιβαρύνονται.

Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

“Και ξαφνικά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους–Μυκηνών (ΔΕΥΑΑΡΜ) μας πληροφόρησε ότι το νερό στην πόλη του Άργους και σε μια σειρά χωριά του Δήμου δεν είναι πόσιμο. Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το γεγονός, αφού είναι κοινό μυστικό, πολλά χρόνια, δεκαετίες σχεδόν, ότι το νερό που φτάνει στις βρύσες μας δεν είναι πόσιμο. Το ερώτημα είναι γιατί δόθηκαν αποτελέσματα χημικών αναλύσεων τώρα; Πού είναι οι προηγούμενες μετρήσεις , οι προηγούμενες ανακοινώσεις; Γιατί τόσα χρόνια δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα καμία μέτρηση; Ήταν ή όχι υποχρεωμένη η ΔΕΥΑΑΡ-Μ , σε τακτά χρονικά διαστήματα, να δίνει στη δημοσιότητα μετρήσεις;

Δεν μπορεί να πείσουν κανέναν οι δικαιολογίες του τύπου «Η άνοδος αυτή (των χλωριούχων αλάτων καθώς και άνοδος των τιμών αγωγιμότητας του πόσιμου νερού) οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία, στις υψηλές για την εποχή καταναλώσεις και θερμοκρασίες, καθώς και στην μείωση της παροχής των πηγών της Λέρνης. Τα χλωριούχα άλατα στο πόσιμο νερό προέρχονται από διείσδυση θαλασσινού νερού σε φυσικές πηγές.» τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της ποιότητας του νερού απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου πολλά χρόνια. Νερό το οποίο, αν και δεν είναι πόσιμο, οι λαϊκές οικογένειες ακριβοπληρώνουν και από πάνω ξοδεύουν μεγάλα ποσά για αγορά εμφιαλωμένου νερού. Όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές είναι απόλυτα εκτεθειμένες και υπόλογες, γιατί εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουν το πρόβλημα με την άθλια ποιότητα του νερού και δεν έχουν μεριμνήσει για να βρεθεί μια λύση, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων , των νέων στους χώρους άθλησης, των μαθητών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού στη διάρκεια των σχολικών δραστηριοτήτων. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ο Δήμος για να προστατεύσει την υγεία των μαθητών; Αρκεί μόνο η ανακοίνωση «το νερό είναι ακατάλληλο για πόση», επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά αφού θα υποχρεωθούν σε ένα ακόμη έξοδο αγοράς νερού για τα παιδιά τους.

H Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα με ανακοινώσεις της έχει τοποθετηθεί για το πρόβλημα καλώντας είτε την Περιφέρεια είτε τον Δήμο να δρομολογήσουν λύσεις για το πρόβλημα του νερού.

Και ενώ μεγάλες εταιρείες «θησαυρίζουν» με ένα αγαθό της φύσης, οι δημότες ακριβοπληρώνουν νερό που δεν χρησιμοποιούν για να πιουν. Μια ματιά στους υπέρογκους διμηνιαίους λογαριασμούς αρκεί για να πειστεί κάποιος ότι σε κάθε λογαριασμό ακόμα και σε αυτούς που η κατανάλωση είναι ελάχιστη έως μηδενική υπάρχει χαράτσι 25 ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε ότι οι λαϊκές οικογένειες ματώνουν κυριολεκτικά πληρώνοντας πανάκριβα την κατανάλωση νερού , με περισσό θράσος ανακοινώνουν ότι ξεκινούν διακοπή παροχής νερού σε όσους χρωστούν.

Ας σταματήσουν λοιπόν να δήθεν να υπερασπίζονται τον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού μόνο στα λόγια! Στην πράξη συμφωνούν και εφαρμόζουν μέχρι κεραίας, το αντιδραστικό πλαίσιο που το μετατρέπει από κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, σε ακριβό εμπόρευμα και προϊόν κερδοφορίας!

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και απαιτεί:

1.Τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και τη συντήρηση με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων διασφάλισης της ποιότητας του νερού, των δικτύων, της μείωσης του ενεργειακού κόστους, της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ.

2.Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση νερού καλής ποιότητας στην πόλη του Άργους και στα υπόλοιπα χωριά που υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. Παροχή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους μαθητές όλων των βαθμίδων ,ΑΜΕΣΑ.

3.Να γίνεται συνεχής, υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων .

4.Στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας ύδρευσης (ΔΕΥΑΑΡ-Μ), με απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό, με όλα τα μέσα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

5.Νερό φτηνό για όλο το λαό”.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis