home design 800x400

home design 1170Χ320

Κ. Αρβανίτης: Δολοφονία Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια – Μνημόσυνο ή πολιτική δράση;

Τι είπε για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κώστας Αρβανίτης

Ο Αντιπρόεδρος της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για τα προβλήματα στο κράτος δικαίου της Μάλτας, 7 χρόνια μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, επισήμανε τα εξής:

«Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, της ερευνητικής δημοσιογράφου, η οποία αποκάλυψε σκάνδαλα διαφθοράς στη Μάλτα, εκθέτοντας σχέσεις πολιτικών παραγόντων με το οργανωμένο έγκλημα. Η υπόθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Στην Μάλτα η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια και στην Ελλάδα ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκαν επειδή ερευνούσαν υποθέσεις κυβερνητικής διαφθοράς. Πρόκειται για άλλη μια δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ως δημοσιογράφος δεν εξετάζω την πολιτική ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία για να είμαι αυστηρός στην κριτική μου. Είτε σοσιαλιστές, είτε συντηρητικοί, το ζήτημα παραμένει το ίδιο σοβαρό τόνισε από το βήμα της ολομέλειας ο Αντιπρόεδρος της Left Κώστας Αρβανίτης.
Υπογράμμισε, δε ότι η περίπτωση της Μάλτας, με τη δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, είναι εξαιρετικά σοβαρή και δεν είναι η μοναδική. “Έχουμε διαπιστώσει τα ίδια προβλήματα όχι μόνο στη Μάλτα, αλλά και στην Σλοβακία με τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ, καθώς και στην Ελλάδα” ανέφερε.
Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ στη χώρα μας που παραμένει ανεξιχνίαστη, τονίζοντας ότι ενώ έγιναν δύο συλλήψεις, έναν μήνα πριν τις εκλογές, αυτές εργαλειοποιήθηκαν για να αθωωθούν οι συλληφθέντες αμέσως μετά.

Καταχρηστικές αγωγές Slapps, δολοφονίες δημοσιογράφων. Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία, διαπερνά θεσμούς και πολιτική και τραυματίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο Κώστας Αρβανίτης επισήμανε ότι στις δολοφονίες των δημοσιογράφων υπάρχουν χαρακτηριστικά όπως η “κρατική εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, η σχέση τους με το οργανωμένο έγκλημα και η κουλτούρα της ατιμωρησίας, που επικρατεί σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες στα Κράτη μέλη”.

Υπάρχουν όμως και τα πολιτικά αντανακλαστικά ενός συστήματος.
Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, “αλλού παραιτούνται, αλλού κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Στην Ελλάδα, παραδείγματος χάριν, σας θυμίζω ότι συνελήφθησαν δύο άνθρωποι ένα μήνα πριν τις εκλογές, αθωώθηκαν μετά τις εκλογές. Ο Καραϊβάζ είναι νεκρός. Δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια”.

Η σημερινή συζήτηση για την υπόθεση της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια θα αποτελέσει “ένα ακόμη μνημόσυνο, όπου για άλλη μια φορά θα μπουν “κάτω από το χαλί” οι ευθύνες των κρατικών μηχανισμών, ή θα αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγή στην ΕΕ, για μια Ένωση που θα επικρατεί το Κράτος Δικαίου και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους;” κατέληξε ο Κώστας Αρβανίτης.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια:

Κύριε Επίτροπε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνεργασία.

Ως δημοσιογράφος, πρώην δημοσιογράφος, έχω να παρατηρήσω κάτι. Δεν κοιτώ την πολιτική ομάδα που είναι στην κυβέρνηση, για να είμαι αυστηρός. Αν είναι σοσιαλιστές ή αν είναι συντηρητικοί δεξιοί.

Το θέμα της Μάλτας είναι πολύ σοβαρό. Πήγαμε στην Μάλτα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, όπως υπήρχε πολύ σοβαρό θέμα και στην ανατολική Ευρώπη στην Σλοβακία με τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ, αλλά και στην Ελλάδα.

Σας θυμίζω τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Ανεξιχνίαστη. Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά:

Η κρατική εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, η σχέση τους με το οργανωμένο έγκλημα και η κουλτούρα της ατιμωρησίας, που επικρατεί σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες. Και αυτό υπάρχει σήμερα στα Κράτη μέλη.

Δεύτερον, τα πολιτικά αντανακλαστικά ενός συστήματος. Αλλού παραιτούνται, αλλού κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Στην Ελλάδα, παραδείγματος χάριν, σας θυμίζω ότι συνελήφθησαν δύο άνθρωποι ένα μήνα πριν τις εκλογές, αθωώθηκαν μετά τις εκλογές. Ο Καραϊβάζ είναι νεκρός. Δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια.

Οπότε αυτή η συζήτηση έχει ενδιαφέρον μόνο αν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα όλοι μαζί, οι δημοκρατικοί. Η υπόθεση της δολοφονίας της Δάφνης είναι ένα μνημόσυνο ή είναι εφαλτήριο για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ένωσή μας;

Σας ευχαριστώ»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis