Στο Επιμελητήριο Άργους την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής για το Νερό.
Στην Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Συνεταιρισμών, ΤΟΕΒ και παραγωγοί, αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο με προτάσεις και αιτήματα για τη διαχείριση του νερού στην περιοχή.
Στο κείμενο, αφού αναφέρεται η ανάγκη στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και η αντίθεση στην εμπλοκή ιδιωτών ή οποιασδήποτε μορφής ΑΕ στη διαχείριση του νερού, αναπτύσσονται οι παρακάτω άξονες:
- Σωστή αξιοποίηση και διαχείριση του νερού των πηγών του Ανάβαλου (Κιβέρι)
- Εμπλουτισμός και μέτρα ορεινής υδρονομίας
- Εξοικονόμηση νερού και αποτελεσματική χρήση του
- Μείωση κόστους άρδευσης
Η συλλογή υπογραφών γίνεται σε Συνεταιρισμούς, Γεωπονικά καταστήματα και ΤΟΕΒ. Όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει τη συναίνεση του στο κείμενο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση argolidanero@gmail.com αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, αριθμό δελτίου ταυτότητας και αριθμό τηλεφώνου.
Αναλυτικά το κείμενο για τη συλλογή υπογραφών στην Αργολίδα για το Νερό:
“Λόγω της ανομβρίας των τελευταίων ετών και της κάκιστης διαχείρισης των υδατικών πόρων, παρουσιάζεται σε πολλές περιοχές έλλειψη νερού άρδευσης και ποιοτική υποβάθμισή του. Κι αυτό, παρά την ύπαρξη σημαντικών πηγών, με σημαντικότερες τις πηγές του Ανάβαλου (Κιβέρι). Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.
Οι παρακάτω υπογράφοντες αγρότες, επιστήμονες και φορείς που σχετιζόμαστε με την αγροτική παραγωγή, ζητάμε τη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων της περιοχής με στόχο την κάλυψη των αναγκών.
- Ζητάμε επαρκώς στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες που θα συντονίζουν με επιστημονική και οργανωτική επάρκεια τα απαραίτητα μέτρα και έργα που απαιτούνται, αρκετά από τα οποία περιγράφονται και στα αντίστοιχα Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.
- Είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε εμπλοκή ιδιωτών ή οποιασδήποτε μορφής ΑΕ στην διαχείριση του νερού.
- Ζητάμε τη διαρκή και θεσμικά κατοχυρωμένη συνεργασία όσων σχετίζονται με το νερό για την κοινή και αποτελεσματική διαχείρισή του.
Παρακάτω, θα αναφερθούμε σε επιμέρους πλευρές της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, δηλαδή σε αρκετά από αυτά που, έστω και τώρα, πρέπει να γίνουν!
Σωστή αξιοποίηση και διαχείριση του νερού των πηγών του Ανάβαλου (Κιβέρι)
1. Συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων των πηγών της περιοχής (Ανάβαλος Κιβερίου, Κεφαλαρίου, Λέρνης, Κρόης, Αμυμώνης). Αναζήτηση των αιτιών ποιοτικής υποβάθμισης του νερού των πηγών Ανάβαλου και παρεμβάσεις άμβλυνσης του προβλήματος. Σύστημα τακτικής ενημέρωσης των χρηστών για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού.
2. Συντήρηση, επισκευή και ορθή λειτουργία του φράγματος. Καθαρισμός της λεκάνης.
3. Έγκαιρη και συστηματική συντήρηση των απαραίτητων για τις αρδευτικές ανάγκες αντλιών. Χρήση αντλιών με τις μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις.
4. Τακτικός καθαρισμός της διώρυγας. Εντοπισμός και μείωση διαρροών. Αναβάθμιση της διώρυγας με χρήση κλειστού αγωγού. Μη χρέωση στους αγρότες του κόστους (νερού και ενέργειας) του διαρρέοντος νερού.
5. Υποστήριξη και επιτάχυνση διαδικασιών δημιουργίας ΤΟΕΒ σε περιοχές που είναι έτοιμες οι υποδομές χρήσης νερού του Ανάβαλου (Χώνικα, Ανυφί, Αεροδρόμιο, Κιβέρι, κ.α.).
6. Επέκταση του δικτύου σε περιοχές που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού. Διαφάνεια στις αποφάσεις.
7. Αναδιοργάνωση και στελέχωση του ΓΟΕΒ ώστε να μπορεί με επάρκεια και διαφάνεια να επιτελεί τον ρόλο του.
Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός, υποστήριξη, έλεγχος και διαφάνεια στη λειτουργία των
ΤΟΕΒ.
Εμπλουτισμός και μέτρα ορεινής υδρονομίας
8. Πλήρης αξιοποίηση των πλεονασμάτων όλων των πηγών που φέρουν κατάλληλης ποιότητας νερό για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφορέα.
9. Μικρά φράγματα ανάσχεσης ροής και ταμιευτήρες όπου είναι εφικτό, για να αυξηθεί η κατείσδυση του νερού στο έδαφος.
Εξοικονόμηση νερού και αποτελεσματική χρήση του
10. Επαναχρησιμοποίηση για άρδευση καλλιεργειών, αστικού ή περιαστικού πρασίνου, των κατάλληλα επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Άργους-Ναυπλίου.
11. Εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας (π.χ. κλειστά δίκτυα, στάγδην άρδευση) και μεθόδων άρδευσης ακριβείας μέσω και της έκδοσης συστάσεων άρδευσης ανά περιοχές.
12. Επαναλειτουργία και στελέχωση του αδρανοποιημένου και απαξιωμένου ΚΕΓΕ ώστε να παίξει ρόλο κέντρου εκπαίδευσης των αγροτών γύρω από τα ζητήματα των βέλτιστων αρδευτικών πρακτικών.
Έρευνα γύρω από έναν παραγωγικό σχεδιασμό (ποικιλίες, υποκείμενα, κλπ) συμβατό με τα κλιματολογικά και υδρολογικά δεδομένα της περιοχής.
13. Προγράμματα αντικατάστασης πεπαλαιωμένων δικτύων άρδευσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών. Δραστικός περιορισμός της άρδευσης μέσω κατάκλυσης.
Μείωση κόστους άρδευσης
14. Μέτρα μείωσης κόστους άρδευσης. Ανάβαλος: Λιγότερο ενεργοβόρες αντλίες, μη χρέωση διαρρέοντος νερού, χρήση ΑΠΕ. Μείωση χρεώσεων αγροτικού ρεύματος.
15. Μετριασμός και εξισορρόπηση του κόστους άρδευσης από τα συλλογικά δίκτυα για περιοχές που για αντικειμενικούς λόγους (υψομετρικές διαφορές, ανάγκη επιπλέον αντλητικών συγκροτημάτων, κλπ) αντιμετωπίζουν υπέρογκα κόστη.
16. Όχι στην επιπλέον επιβάρυνση του κόστους άρδευσης μέσω της νέας ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού. Η τιμολόγηση δεν είναι πολιτική διαχείρισης όταν υπάρχουν ανελαστικά κατώτατα όρια άρδευσης των καλλιεργειών”.