Με επιτυχία συνεχίζεται στην Καλαμάτα, η «Ημερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας», που συνδιοργανώνονται από το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece με στόχο την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.
Η παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, και των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας, την πρώτη μέρα της ημερίδας, επισφράγισε τη δέσμευση για την προώθηση των βιώσιμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας. Κατά την ομιλία του, ο κ. Πτωχός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και τοπικών κοινωνιών για την επιτυχή εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Πελοπόννησο, καθώς και την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Υπογράμμισε, επίσης, τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η κυκλική οικονομία, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η γεωγραφική μας θέση, η ισχυρή αγροτική και τουριστική οικονομία και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η μεταποίηση και ο τουρισμός. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο περιορίζει τη δημιουργία αποβλήτων, αλλά μετατρέπει τα απόβλητα σε πολύτιμους πόρους, με άμεση θετική επίδραση στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κυκλική οικονομία, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της Περιφέρειας να αναλάβει ενεργό ρόλο σε δράσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και τη μείωση των αποβλήτων. Το μνημόνιο αυτό αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από δήμους, επιχειρήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, οι οποίοι αντάλλαξαν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την κυκλική οικονομία. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, αναλύθηκαν σύγχρονες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων και προωθήθηκαν νέες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Πελοπόννησο και ευρύτερα.