home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ελαιόλαδο: Απότομη πτώση στις τιμές – Προβληματισμός στη Λακωνία

Πάνω από 2 ευρώ κάτω η προσφορά στη δεύτερη φετινή δημοπρασία του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων.
elaiolado (5)

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λακωνία σηματοδοτεί εξελίξεις που ανησυχούν τους παραγωγούς αλλά ενδέχεται να ανακουφίσουν τους καταναλωτές. Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, που παραδοσιακά ηγείται της δημοπρασίας ελαιολάδου στη χώρα, σημείωσε σημαντική επιτυχία στην πρώτη δημοπρασία της χρονιάς στις 5 Οκτωβρίου. Με την τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου να αγγίζει τα 10,20 ευρώ ανά κιλό, οι προσδοκίες για τους παραγωγούς ήταν υψηλές.

Ωστόσο, η δεύτερη δημοπρασία στις 19 Οκτωβρίου δεν έφερε τα ίδια αποτελέσματα. Η προσφορά των 8,1 ευρώ ανά κιλό δεν κρίθηκε ικανοποιητική, οδηγώντας σε άγονη δημοπρασία. Αυτή η εξέλιξη, όπως παρατηρούν ειδικοί της αγοράς, αποτελεί το πρώτο σημάδι μιας πιο γενικευμένης τάσης πτώσης των τιμών παραγωγού, μετά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Αυτή η μετάβαση σε χαμηλότερες τιμές έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αγορά, με την ποικιλία Αθηνοελιάς να θεωρείται εξαιρετικά εκλεκτή και να απολαμβάνει υψηλές τιμές κατά το παρελθόν.

Οι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο επόμενο διάστημα, ενώ η προσδοκία για πιο φιλικές προς τον καταναλωτή τιμές ανοίγει νέους δρόμους στην αγορά.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis