home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης: H ώρα του απολογισμού και των πρώτων κρίσιμων αξιολογήσεων

Ένας χρόνος εξουσία. Τελείωσε η περίοδος χάριτος
prototmemaanagnos

Ο ένας χρόνος από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πελοπόννησο κλείνει, και οι πρώτες εντυπώσεις από τη διακυβέρνηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και των δημάρχων Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού, Άργους – Μυκηνών Γιάννη Μαλτέζου, Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου και Επιδαύρου Τάσου Χρόνη, αρχίζουν να αποκτούν πιο σταθερή μορφή.

Άκης Γκάτζιος

Γράφει ο Άκης Γκάτζιος

«Ένας χρόνος εξουσία» είναι αρκετός για να αποτιμηθούν οι προθέσεις, τα έργα και οι στρατηγικές των νέων και παλιών ηγετών.

Πτωχός: Ο νέος Περιφερειάρχης

Ο Δημήτρης Πτωχός, νέος στην ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέλαβε τα καθήκοντά του με την υπόσχεση να φέρει ανανέωση και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο πρώτος χρόνος θητείας του, ωστόσο, ήταν γεμάτος προκλήσεις και ερωτήματα. Οι δυσκολίες της αρχής της θητείας του άρχισαν να ξεπερνούνται μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και πλέον μπαίνει σε ρυθμούς υλοποίησης όσων προεκλογικά υποσχέθηκε.

Άλλωστε η «περίοδος χάριτος» τελείωσε, και πλέον απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα, ώστε να αποδείξει πως μπορεί να φέρει τη νέα εποχή που είχε υποσχεθεί.

Ορφανός και Μαλτέζος: Μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Στο Ναύπλιο, ο Δημήτρης Ορφανός, νέος στη θέση του δημάρχου, αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα για την πόλη. Οι πολίτες αναμένουν από εκείνον διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από τον προκάτοχό του, όμως τα πρώτα δείγματα δουλειάς αργούν να φανούν. Η βελτίωση της καθημερινότητας και η ενίσχυση της τουριστικής υποδομής είναι κάποια από τα στοιχήματα του νέου δημάρχου. Μέχρι στιγμής, ο Ορφανός έχει επιδείξει ενδιαφέρον για έργα που αφορούν την αναβάθμιση της αστικής περιοχής, αλλά η πραγματοποίησή τους φαίνεται να καθυστερεί.

Στο Άργος, ο Γιάννης Μαλτέζος, επίσης νεοεκλεγμένος, έχει μπροστά του μια δύσκολη αποστολή: να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Οι πρώτοι του μήνες στην εξουσία χαρακτηρίστηκαν από έντονες συζητήσεις για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δημόσιων χώρων, όμως τα πρακτικά αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν φανεί στο προσκήνιο.

Οι «βετεράνοι» Γεωργόπουλος και Χρόνης

Οι δήμαρχοι Ερμιονίδας και Επιδαύρου, Γιάννης Γεωργόπουλος και Τάσος Χρόνης αντίστοιχα, έχουν τη δική τους ιστορία στα τοπικά δρώμενα, καθώς είχαν εκλεγεί και στις προηγούμενες θητείες. Το ενδιαφέρον για αυτούς εστιάζεται κυρίως στο κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να διατηρήσουν τη δυναμική που είχαν αποκτήσει.

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος έχει ήδη επιδείξει σταθερότητα και συνέπεια στην προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή του, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των υποδομών. Ωστόσο, με την «περίοδο χάριτος» να έχει λήξει, οι πολίτες αναμένουν από αυτόν ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Αντίστοιχα, ο Τάσος Χρόνης στην Επίδαυρο δέχεται κριτική για την αργή υλοποίηση ορισμένων έργων, παρά τις προσπάθειές του να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Η εμπειρία του στη διοίκηση αποτελεί πλεονέκτημα, όμως πλέον οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να δείξει πως η μακροχρόνια παρουσία του στο τιμόνι του δήμου μπορεί να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το τέλος της περιόδου χάριτος και οι προσδοκίες

Ο πρώτος χρόνος εξουσίας για τους περισσότερους από τους τοπικούς ηγέτες της Πελοποννήσου ήταν γεμάτος προκλήσεις, και οι πολίτες αναμένουν πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις και αποτελέσματα. Η «περίοδος χάριτος» τελείωσε, και το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες.

Οι κάτοικοι των δήμων και της περιφέρειας Πελοποννήσου περιμένουν όχι μόνο προτάσεις και λόγια, αλλά και συγκεκριμένες πράξεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα κάνουν τις πόλεις και τα χωριά τους πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά. Οι νέοι ηγέτες πρέπει να αποδείξουν ότι η εκλογή τους δεν ήταν απλώς μια αλλαγή προσώπων, αλλά μια ουσιαστική μεταρρύθμιση προς το καλύτερο.

Σε αυτό το σημείο, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο τι θα καταφέρουν στο υπόλοιπο της θητείας τους, αλλά και στο κατά πόσο θα κατορθώσουν να εμπνεύσουν τους πολίτες να πιστέψουν στις προοπτικές ανάπτυξης. Ο χρόνος θα δείξει αν οι προσδοκίες των πολιτών θα βρουν ανταπόκριση ή αν θα παραμείνουν στο επίπεδο των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis