home design 800Χ400

Πύλος: 197 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Μια γιορτή ελευθερίας και ενότητας

Η Πύλος έζησε ξανά την ένδοξη στιγμή της ελληνικής ιστορίας με τις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τον εορτασμό της 197ης επετείου. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την ιστορική πόλη για να τιμήσουν την καθοριστική αυτή μάχη για την ελληνική ανεξαρτησία, που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου και κορυφώθηκαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών και των τριών μεγάλων δυνάμεων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η παρέλαση στην παραλιακή ζώνη της Πύλου και η φαντασμαγορική αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας έφεραν ξανά στη ζωή την ένταση και το μεγαλείο εκείνης της αποφασιστικής στιγμής για την ελευθερία της Ελλάδας.

Στο επίσημο γεύμα της Κυριακής, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σε χαιρετισμό του, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ημέρα αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η Ναυμαχία του Ναβαρίνου «δεν ήταν μόνο μια στρατιωτική επιτυχία, αλλά το σημείο όπου οι αγώνες του ελληνικού λαού ενώθηκαν με τη διεθνή αλληλεγγύη.» Τόνισε επίσης ότι «η νίκη αυτή άλλαξε το ρου της ιστορίας, φέρνοντας πιο κοντά την ανεξαρτησία της Ελλάδας» και πως η ενότητα και η συνεργασία, όπως τότε, έτσι και σήμερα, είναι τα βασικά συστατικά για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

Οι εκδηλώσεις άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στους συμμετέχοντες, που έζησαν ξανά το μεγαλείο της ιστορίας μας, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα τιμής και μνήμης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version