home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα πελοποννησιακά γεωργικά προϊόντα

Με επιτυχία και προοπτικές η εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Νεμέα
Με επιτυχία και προοπτικές για τα πελοποννησιακά γεωργικά προϊόντα η εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Νεμέα

Με εντυπωσιακή συμμετοχή οινοπαραγωγών και οινοποιητικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο Δημαρχείο Νεμέας, η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Πελοποννησιακά Γεωργικά Προϊόντα: Δρόμοι Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ανέδειξε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ενισχύουν την εξωστρέφεια των τοπικών γεωργικών προϊόντων και του οίνου, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες στους επιχειρήσεις αγροδιατροφής της Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας στρατηγικής προσέγγισης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση των πελοποννησιακών γεωργικών προϊόντων, όπως κρασί, ελαιόλαδο, βρόσιμες ελιές, φέτα, εσπεριδοειδή, επιτραπέζια σταφύλια, μηλοειδή, ρόδια, κορινθιακή σταφίδα, αποξηραμένα σύκα και όσπρια, στις διεθνείς αγορές αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην εσωτερική αγορά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, Προϊστάμενος και Διευθυντής Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων και ο κ. Βασίλειος Περράκης, Προϊστάμενος και Διευθυντής ΚΟΑ Οίνου και Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου. Και οι δύο παρουσίασαν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίζοντας τη σημασία των συνεργειών με τις οινοποιητικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις εξαγωγικές δυνατότητες που προκύπτουν.

Από τον Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας (ΣΟΝ) παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βλάχος – Οινοποιός, από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), ο κ. Δημήτριος Κίσσας – Οινοποιός, από τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαργυρίου – Οινοποιός, από το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ο Πρόεδρος κ. Ιωαννής Τρουπής – Οινοποιός, από το Επιμελητήριο Κορινθίας, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Λουζιώτης – Επιχειρηματίας, από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Ξυγκόρος – Οινοποιός.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, κ. Αναστάσιος Γκιολής δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αρκείται σε λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις: “Θα πρωτοστατήσουμε στην υποβολή και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων, σχεδιάζοντας κάθε βήμα μαζί με τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής. Η Πελοπόννησος έχει μοναδικά προϊόντα που αξίζουν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Με στρατηγικό σχέδιο και στοχευμένη εξωστρέφεια, θα φέρουμε την αναγνώριση και την αξία που δικαιούνται τα προϊόντα μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, κ. Σωτήριος Μουρίκης, επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την τοπική οικονομία σε νέα επίπεδα. Αλλάζουμε πίστα, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ανοίγουμε πόρτες για τις επιχειρήσεις μας στις διεθνείς αγορές. Το πελοποννησιακό κρασί, το ελαιόλαδο, η φέτα και τα υπόλοιπα προϊόντα μας είναι παγκόσμιας κλάσης και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να αναδείξουμε τη δυναμική τους. Αυτή η εκδήλωση είναι μόνο η αρχή για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπύρος Ζαχαριάς, τόνισε τη σημασία της γεωργικής παραγωγής στην περιφερειακή ανάπτυξη: «Οι παραγωγοί μας δεν είναι απλώς παραγωγοί, είναι οι πρεσβευτές της ποιότητας των πελοποννησιακών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα δίπλα τους, παρέχοντας τη στήριξη που χρειάζονται για να διαπρέψουν διεθνώς».

Κομβικός ήταν ο ρόλος του κ. Μάρκου Λέγγα, Εντεταλμένου Συμβούλου, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Περιφερειακού Συμβούλου, στην παρουσίαση της στρατηγικής για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων. Ο κ. Λέγγας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της Περιφέρειας για τις ανάγκες των οινοπαραγωγών της Πελοποννήσου και ανέλυσε το σχέδιο και την στρατηγική για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η έρευνα συνέλεξε και ανέλυσε στοιχεία από τις εμπειρίες και τις ανάγκες των οινοπαραγωγών, αναδεικνύοντας τα κεντρικά ζητήματα και τις προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση του πελοποννησιακού οίνου στις διεθνείς αγορές και στην εσωτερική αγορά.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά τις καθορίζει. Με λεπτομερή σχεδιασμό και στρατηγική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς και επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής, θα φέρουμε τα τοπικά μας προϊόντα στο προσκήνιο της διεθνούς αγοράς αλλά θα ενισχύσουμε και την παρουσίαση τους στην εσωτερική αγορά. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα μας δίνουν τα εργαλεία, και εμείς, με όραμα και αποφασιστικότητα, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε αποτελέσματα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Brand Place της Περιφέρειας θα βρίσκεται στο επίκεντρο και ο ρόλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πελοποννήσου θα είναι καταλυτικός και καθοριστικός στις εξελίξεις. Η σημερινή εκδήλωση είναι η αρχή μιας νέας πορείας για τα Πελοποννησιακά γεωργικά προϊόντα, και τα καλύτερα έρχονται».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των οινοπαραγών και των στελεχών του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια στενή και παραγωγική συνεργασία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η επιτυχία της εκδήλωσης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των πελοποννησιακών προϊόντων, με σαφή δέσμευση από την Περιφέρεια για συνεχή στήριξη και καθοδήγηση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis