home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Μελέτη σοκ: Ναύπλιο και Νέα Κίος κινδυνεύουν να βυθιστούν σε 100 χρόνια

Σε κίνδυνο το παραλιακό μέτωπο – Ποια σημεία μπορεί να βρεθούν κάτω από το νερό λόγω της αναμενόμενης ανόδου στη στάθμη της θάλασσας – Δείτε χάρτες.
Λιμ.ανι Ναυπλίου

Μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου που φθάνει μέχρι και τη Νέα Κίο, διατρέχει «υψηλό» ή «πολύ υψηλό» κίνδυνο να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται σταθερά, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την τήξη περισσότερων παγετώνων και παγετώνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate Central, σημαντικό μέρος του λιμανιού στο Ναύπλιο κινδυνεύει να βυθιστεί σε λιγότερο από 100 χρόνια. Τα δεδομένα της μελέτης γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά όσο πάμε προς την πλευρά της Παραλιακής Ναυπλίου – Νέας Κίου, όπου μεγάλες εκτάσεις με κατοικίες και επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό λόγω της αναμενόμενης ανόδου στη στάθμη της θάλασσας η οποία προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Οι παρακάτω χάρτες είναι χαρακτηριστικοί:

Χαρακτηριστικά της μελέτης

Η μελέτη διεξήχθη από τον γεωεπιστήμονα Enes Zengin, από το Τμήμα Πολεοδομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Dumlupınar της Τουρκίας, και βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων από την Τεχνική Έκθεση του 2022 για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών των ΗΠΑ.

Ένα μέτρο άνοδος αναμένεται μέχρι το τέλος του αιώνα. Όπως αναλυτικότερα αναφέρει ο Zengin, η αναμενόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής απειλεί σχεδόν 150 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικές δομές στις ακτές της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι αρχαίες πόλεις Κνίδος και Καύνος και το αρχαίο λιμάνι της Ελαίας στην Πέργαμο ξεχωρίζουν ως ιστορικές περιοχές που διατρέχουν “πολύ υψηλό” κίνδυνο και αναμένεται να βυθιστούν μερικώς ή πλήρως κάτω από το νερό.

Ορατά ήδη τα πρώτα προβλήματα στον Ελλαδικό χώρο

Όπως κατέγραψε εικόνα του Copernicus Sentinel-2 στις 5 Ιανουαρίου 2024, η Δήλος έχει ήδη πληγεί από δομικές ζημιές από την άνοδο της θάλασσας.

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρυσι διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την χημική σύνθεση ορισμένων υλικών, που χρησιμοποιούνται σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis