home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Καρχαρίες και σαλάχια ζώνουν την Πελοπόννησο

Περισσότεροι από 4.500 καρχαρίες και σαλάχια στις ελληνικές θάλασσες – 90 χρόνια δεδομένων σε έναν χάρτη.
Καρχαρίες

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν περισσότερους από 4.500 καρχαρίες και σαλάχια, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, η οποία καταγράφει την παρουσία αυτών των ειδών στις ελληνικές ακτές τα τελευταία 90 χρόνια. Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέγραψε 4.540 εμφανίσεις για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών και μία χίμαιρα, φέρνοντας στο φως πολύτιμες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά-Σπυριδοπούλου, ανέπτυξε έναν χάρτη που περιλαμβάνει όλες τις καταγραφές από τα τελευταία 90 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι τα καρχαριοειδή και τα σαλάχια είναι παρόντα σχεδόν σε κάθε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας. Δεν λείπουν φυσικά οι καταγραφές στην Αργολίδα και ευρύτερα στην Πελοπόννησο.

salahia isea

Στόχος της έρευνας, σύμφωνα με την κ. Σπυριδοπούλου, είναι η δημιουργία ενός επιστημονικού “οδηγού” που θα βοηθήσει μελλοντικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα για τα συγκεκριμένα είδη.

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι το 55% των καταγραφών δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών, γεγονός που υποδεικνύει την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη συλλογή δεδομένων για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis