home design 800Χ400

Κεφαλόβρυσο Μεσσήνης: Ιδανικό για υπαίθριο μουσείο νερού

Γράφει ο Γιάννης Λάσκαρης, μέλος της ομάδας «ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ».

Η αφθονία των υδάτων, η κομβική θέση στον επαρχιακό δρόμο, το φυσικό ανάγλυφο η ιστορία και η πλούσια αρχιτεκτονική που το διακρίνει καθιστούν το Κεφαλόβρυσο του Δήμου Μεσσήνης σε χωριό με προοπτικές.

Το υδάτινο στοιχείο είναι κυρίαρχο στο χωριό και η θέση των πηγών είναι η κατάλληλη για να φιλοξενήσει και να υποδεχθεί πλήθος επισκεπτών.

Σήμερα η ειδυλλιακή θέση των πηγών «προβληματίζουν» θετικά και εγείρουν αναμφίβολα σκέψεις για την ανάδειξη του χωριού που μπορεί να μετατραπεί σε επισκέψιμο χωριό όλων των εποχών. Ο χώρος των πηγών μπορεί να αναδειχθεί με ελάχιστες προσθήκες που δεν αλλοιώνουν την αισθητική σε υπαίθριο μουσείο νερού και χώρο αναψυχής όπου ακόμη και οι μαθητές θα μπορούν να απολαμβάνουν εκδρομές αναψυχής και βιωματικής προσέγγισης με τη φύση και να γνωρίζουν την αξία του νερού για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Σε έναν τόσο ασφαλή χώρο οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από σωστά σχεδιασμένα περιβαλλοντικά παιχνίδια την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και νερού.

Από το Κεφαλόβρυσο μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί στο χωριό αλλά και να περπατήσει σε μονοπάτια της φύσης και συγκεκριμένα σε αυτά που διέρχονται το σπάνιο καταφύγιο άγριας ζωής της Τούμπας.

Έτσι μπορεί να μετατραπεί σε  χωριό επίκεντρο εναλλακτικών δράσεων τουρισμού. Παράλληλα όλη η περιοχή και συγκεκριμένα τα γειτονικά χωριά θα έχουν όφελος από μια «οικολογική» αξιοποίηση ων πηγών του Κεφαλόβρυσου.

Σήμερα μην ξεχνάμε τα χωριά είναι αφημένα στη τύχη και όσα από αυτά διαθέτουν φυσικά «προνόμια» υπάρχει μια ελπίδα να γνωρίσουν την αναγέννηση και την επιβράδυνση της ερημοποίησης.

Η πεζοπορική ομάδα «Τα Γεράκια»  με έδρα τα Κοντοβούνια σχεδιάζει βιωματικές δράσεις και πεζοπορικές εξορμήσεις στην περιοχή και προσπαθεί να αναδείξει την αξία και του συγκεκριμένου γραφικού και πανέμορφου χωριού.

Σχόλια

Exit mobile version