banner home design 800x400

Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία

Ολοκληρώθηκε το 11 ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου σε συνεργασία με το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11 ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου σε συνεργασία με το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το πρόγραμμα των εργασιών ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου με εισηγητές καθηγητές Πανεπιστημίων, ανθρώπους του αθλητισμού,
απόφοιτους φυσικής αγωγής, στελέχη αυτοδιοίκησης, ομοσπονδιών και αθλητικών συντακτών.

Τις εργασίες του συνεδρίου που διήρκεσε από τις 4 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας ο Πρόεδρος των αθλητικών συντακτών Κύπρου Ηρόδοτος Μιλτιάδους ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας, Κων. Θεοδωρόπουλος.

Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.
Τους συμμετέχοντες, όπως οι βετεράνοι αθλητικοί συντάκτες Γιάννης
Θεοδωρακόπουλος πρώην πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Μαμουζέλος, Θοδωρής Κοτσώνης, Μάνος Σταραμόπουλος, Αλέκος Θεοφιλόπουλος, Κων. Χατζηδημητρίου, Νίκος Ταώνης, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, Κώστας Λαμπρόπουλος, Αγγελική Βύζικα καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Βαγγέλης Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό θεσμό που έχει καθιερώσει ο ΠΣΑΤ για την επιμόρφωση των αθλητικών συντακτών, αλλά και όλων όσων συμμετέχουν σε διοικητικές θέσεις του αθλητισμού.

Οι κύριες θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:

Η «εισβολή» της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου, αλλά και στη δημοσιογραφία.

  • Τα ισχυρά μηνύματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024.
  • Η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα στην εποχή των new media.
  • Οι δομικές αλλαγές στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.
  • Το ευρωπαϊκό μπάσκετ του μέλλοντος.
  • Οι προεκτάσεις του αθλητισμού στην κοινωνία.

Ο Γιάννης Μαμουζέλος και Θοδωρής Κοτσώνης εμφανώς συγκινημένοι αναφέρθηκαν στην τραγική απώλεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Παύλου Γερακάρη, ο οποίος με το ήθος και την ευπρέπεια του λόγου του τίμησε την αθλητική δημοσιογραφία.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Προέδρου της ΕΟΕ, των Ευρωπαϊκών
Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε πολλές ερωτήσεις.

Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Συνεδρίου, στη
διαδικτυακή σύνδεση με τη Ρώμη στο πλαίσιο της ενότητας της «τεχνητής νοημοσύνης», έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δημοσίων Πρακτορείων Ειδήσεων, που απαρτίζεται από 32 χώρες.

Χαιρετισμοί Θαν. Μπαμπανέβα, Κων. Θεοδωρόπουλου

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας τόνισε τα εξής:
“Μια ιδιαίτερα επαινετή πρωτοβουλία, με περιεχόμενο υψηλού επιπέδου, παίρνει και φέτος σάρκα και οστά στη μήτρα του Ολυμπισμού, από τον πάντα δραστήριο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους σκαπανείς αυτής της προσπάθειας για την ανάδειξη του ευ αγωνίζεσθαι σε μια εποχή που μαύρα γεωπολιτικά σύννεφα
με σάλπισμα πολέμου απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το γενικότερο αυτό κλίμα έχει αναμφίβολα και μοιραία επηρεάσει την καθημερινότητα και στη χώρα μας καθώς σε πολλές εκφάνσεις της ζωή μας επικρατεί ατμόσφαιρα ζόφου από τη βία που δυστυχώς διαπερνά ολοένα και περισσότερο ότι πιο αγνό, ελπιδοφόρο και παρήγορο έχει απομείνει την ελληνική νεολαία.

Γι’ αυτό και ο θεσμός του διεθνούς αθλητικού συνεδρίου που διοργανώνει για 11 η συνεχή χρονιά ο ΠΣΑΤ, έχει βαρύνουσα σημασία και αξία, καθώς λειτουργεί ως ανάχωμα σ΄ αυτή τη φρενήρη επιθετικότητα και την αμφισβήτηση πανανθρώπινων οραμάτων και ιδανικών.

Κυρίες και Κύριοι

Οι αθλητικοί συντάκτες με το κύρος και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν, επιδιώκουν ν’ αφυπνίσουν όσους διοικητικά ασχολούνται με το ευαίσθητο κομμάτι της ευγενούς άμιλλας. Ανοίγουν δρόμους με βάση την εξελικτική πορεία της επιστήμης προς μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων και δίνουν υγιή διέξοδο στους νέους που περιστοιχίζονται από τους γνωστούς κινδύνους
που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση και την περιθωριοποίηση.

Ως επαγγελματίες συντάκτες της περιφερειακής Ελλάδας μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα στην ειρηνική νησίδα ασφαλείας της αρχαίας Ολυμπίας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες και του φετινού ενδιαφέροντος συνεδρίου. Συγχαρητήρια από καρδιάς στον πρόεδρο Βαγγέλη Ιωάννου και το Διοικητικό Συμβούλιο του
ΠΣΑΤ. Ο Θαν. Μπαμπανέβας εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Παύλου Γερακάρη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ Κων. Θεοδωρόπουλος, επεσήμανε το υψηλό επίπεδο των αθλητικών συντακτών αναφερόμενος στον αείμνηστο Παύλο Λινάρδο που υπήρξε ο κορυφαίος αθλητικογράφος, συγγραφέας και ιστορικός. Παράλληλα ευχήθηκε στον ΠΣΑΤ δύναμη υπευθυνότητα και πίστη για τη διατήρηση του σημαντικού θεσμού που έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει με επιτυχία κάθε χρόνο.

Κυρίαρχο θέμα στις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών ήταν βέβαια η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που κυριαρχεί πλέον στις μεγάλες
ειδησεογραφικές πλατφόρμες και όχι μόνον.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και φέτος η συμπολίτισσα συνάδελφος
καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώτα Αντωνοπούλου που ανέπτυξε και ανέλυσε το ενδιαφέρον θέμα, σχετικά με τις σύγχρονες παρακαταθήκες για τους αθλητικούς συντάκτες.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version