banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Μείωση 6,5% στο έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου τον Αύγουστο

Εξαγωγές

Σημαντική μείωση κατά 6,5% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παρά τη μείωση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές, η μεγαλύτερη πτώση των εισαγωγών υπερκάλυψε την μείωση στις εξαγωγές, οδηγώντας στη συνολική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών τον Αύγουστο ανήλθε στα 6.210,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση διαμορφώθηκε στο 3,4%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία στο 3,3%. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές τον ίδιο μήνα παρουσίασαν μικρότερη μείωση, κατά 1,7%, με τη συνολική τους αξία να ανέρχεται σε 3.674,9 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 9,2%, γεγονός που αποδεικνύει μια δυναμική τάση στις εξαγωγές αγαθών εκτός ενεργειακών προϊόντων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 2.535,7 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας μείωση 6,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, η μείωση ανήλθε στο 15,5%.

Αναφορικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, οι συνολικές εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 2%, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση 1,5%. Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 7,7% το ίδιο διάστημα, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εισαγωγών αγαθών πέρα από τα ενεργειακά προϊόντα.

Η συνολική αυτή εικόνα καταδεικνύει μια σημαντική αναπροσαρμογή στις εμπορικές ροές της χώρας, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ενώ οι εξαγωγές παραμένουν σχετικά σταθερές, υποστηριζόμενες από τη δυναμική των μη ενεργειακών αγαθών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis