home design 800Χ400

home design 1170x320

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο από το ΤΠΨΤ στο Ναύπλιο

“Reimagining games, art and performativity” από το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.
Θεατρικών Σπουδών Ναύπλιο

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, διοργανώνει στις 10-12 Οκτωβρίου, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο CEEGS2024, με θέμα “Reimagining games, art and performativity” (https://ceegs2024.uop.gr).

Το CEEGS – The Central and Eastern European Games Studies Conference- είναι ένα ετήσιο συνέδριο αφιερωμένο στη μελέτη των παιχνιδιών (ψηφιακών, αναλογικών, υβριδικών), της κουλτούρας που τα περιβάλλει, και των κοινοτήτων που τα πλαισιώνουν. Το συνέδριο CEEGS, διοργανώνεται ετησίως από το κεντρικό και ανατολικό παράρτημα του DIGRA (Digital Games Research Association). Για το έτος 2024, και για πρώτη φορά, η κοινότητα του CEEGS μετατοπίζεται πιο νότια, με σκοπό να έρθει σε επαφή με την ελληνική και τη μεσογειακή κοινότητα των ερευνητών που δραστηριοποιούνται στον τομέα μελέτης των παιχνιδιών.

Το φετινό συνέδριο αναπτύσσεται γύρω από τη σχέση που παράγεται και αναπαράγεται ανάμεσα στα παιχνίδια, την επιτελεστικότητα και την τέχνη (Reimagining Game, Art and Performativity), και προσκαλεί ερευνητές, θεωρητικούς, καλλιτέχνες και game developers να συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο γεμάτο ομιλίες, διαδραστικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα.

1 (2)

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι το Danielle Brathwaite-Shirley, με καλλιτεχνικό έργο που συνδυάζει animation, περφόρμανς και βιντεοπαιχνίδια και ο Jonas Kyratzes, ελληνογερμανός συγγραφέας, σχεδιαστής και σκηνοθέτης, ο οποίος έχει εργαστεί σε γνωστούς τίτλους παιχνιδιών, όπως το The Talos Principle. Οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναφερθούν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως εκείνο της ταυτότητας, της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω των ψηφιακών παιχνιδιών και της ανάδυσης νέων μορφών κοινωνικού διαλόγου.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν τις εργασίες του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, ο καλλιτέχνης Φίλιππος Βασιλείου, που συνδυάζει στο επιτελεστικό του έργο στοιχεία από τη γλυπτική και τις πολεμικές τέχνες, θα παρουσιάσει μια περφόρμανς με τίτλο “Head vs Body”. «Παίζοντας» με την έννοια των παιχνιδιών του μυαλού και χρησιμοποιώντας το κεφάλι ως μήτρα, σώμα αλλά και ως ψηφιακό αντίγραφο, o Βασιλείου προτείνει μια διαδραστική ζωντανή δράση όπου καλεί το κοινό να συνομιλήσει μαζί του.

O Στυλιανός Δήμου, συνθέτης ακουστικής-ηλεκτροακουστικής μουσικής και μουσικός τεχνολόγος, θα παρουσιάσει τη διαδραστική ακουστική εγκατάσταση Axis Mundi: A Convergence of Worlds (2024), όπου το κοινό θα συμμετάσχει στην σύνθεση ενός συλλογικού ηχοτοπίου υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του καλλιτέχνη.

1 (1)

Το συνέδριο πρόκειται να συγκεντρώσει πάνω από 100 άτομα από 18 χώρες, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει 70 ομιλίες και 6 εργαστήρια. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η υποστήριξη των φορέων της τοπικής κοινότητας της πόλης του Ναυπλίου, και συγκεκριμένα του Δήμου Ναυπλιέων, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Harvard, του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), του Μουσείου Παιδικής Ηλικίας του ΙΒΠ και της Εθνικής Πινακοθήκη (Παράρτημα Ναυπλίου).

Εξίσου σημαντική υπήρξε η υποστήριξη εταίρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εργαστηρίων, όπως το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Road-STEAMer, του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της διεθνούς κοινότητας Digital Game Research Association (DIGRA).

Το CEEGS 2024 έχει την υποστήριξη του Game Developers Association of Greece, του επίσημου συλλόγου Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδας.

Σχόλια

banner Μπικάκης
newsletter banner anagnostis