banner home design 800x400

Το χωριό της Μεσσηνίας που αποτέλεσε σημαντικό μέρος της αρχαίας Ασίνης

Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορία, τα αξιοθέατα και τα μοναδικά πανηγύρια του χωριού Χωματερό, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κορώνη.

Το Χωματερό Μεσσηνίας, ένα χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 66 μέτρων, απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την πανέμορφη Κορώνη και αποτελεί έναν προορισμό που σφύζει από ιστορία και φυσική ομορφιά.

Με πρώτη αναφορά στο όνομά του το 1700, κατά την απογραφή των Ενετών, το Χωματερό αποτέλεσε σημαντικό μέρος της αρχαίας Ασίνης και μετέπειτα της σύγχρονης Κορώνης.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν

Οι ρίζες του χωριού πηγαίνουν βαθιά στο χρόνο, καθώς οι πρώτες οικογένειες εγκαταστάθηκαν μετά την Ελληνική Επανάσταση από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας.

Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού και το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στέκονται ακόμη ως μάρτυρες της μακράς του ιστορίας.

Θρησκευτικά αξιοθέατα

Το Χωματερό ξεχωρίζει επίσης για τα πολυάριθμα θρησκευτικά μνημεία του. Ο ενοριακός ναός του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1890, είναι αφιερωμένος στον Δήμαρχο Διονύσιο Ράλλη, που βοήθησε στην ανέγερσή του.

Στο χωριό θα βρείτε επίσης το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, που χτίστηκε από την οικογένεια Μισέρου το 1994, καθώς και το εξωκλήσι της Αγίας Πελαγίας, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο πηγές και πλατάνια.

Το παλαιό λιγνιτωρυχείο

Εκτός από τα θρησκευτικά μνημεία, το Χωματερό διαθέτει και άλλα αξιοθέατα, όπως το Μοναστήρι της Παναγίας Γριβιτσιανής και το παλαιό λιγνιτωρυχείο.

Η ανακάλυψη του λιγνίτη συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με το ορυχείο να λειτουργεί από το 1916 έως το 1935. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ορυχείο άνοιξε ξανά από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, που χρειάζονταν καύσιμα για τα τρένα τους.

Το πανηγύρι του Αγίου Διονυσίου

Η καρδιά της πολιτιστικής ζωής του χωριού χτυπάει κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου, όπου πραγματοποιείται ένα διήμερο πανηγύρι.

Το πρώτο βράδυ είναι γεμάτο γλέντι, χορό και ζωντανή μουσική, ενώ το δεύτερο βράδυ φιλοξενείται μία πνευματική-πολιτιστική εκδήλωση.

Βίντεο: nikos.tsiak

Το Χωματερό, με τον πλούσιο πολιτιστικό του πλούτο και τις φυσικές του ομορφιές, είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν την ιστορία και την παράδοση της Μεσσηνίας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version