banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ θα κοστίσουν ακριβά στους αγρότες της Αργολίδας

Ειδοποιητήρια από τον Οργανισμό αναστατώνουν τους αγρότες, που καλούνται να επιστρέψουν τεράστια ποσά για λάθη στις πληρωμές επιδοτήσεων – Ερώτηση Πουλά στη Βουλή.

|

Χρόνος ανάγνωσης

|

Αγρότες Αγρότης

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι αγρότες της Αργολίδας, καθώς καλούνται να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά επιδοτήσεων, σύμφωνα με ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα ποσά που ζητούνται να επιστραφούν αφορούν λάθη στις πληρωμές της ενίσχυσης του 2022 και η προθεσμία επιστροφής τους λήγει στις 29 Οκτωβρίου. Το ζήτημα έφερε στο φως με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, ζητώντας απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Πώς σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απαίτηση επιστροφής χρημάτων από τους αγρότες με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ;», ρωτά τον Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Πώς προέκυψε το πρόβλημα

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου και αφορά περίπου 196.000 αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 63 εκατ. ευρώ, αλλά μετά από επανυπολογισμό μειώθηκε στα 50,7 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αφορούν λάθη στις πληρωμές του 2022, τα οποία προέκυψαν λόγω αδυναμίας των μηχανογραφικών συστημάτων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Πουλά, το πρόβλημα πηγάζει από την εσφαλμένη πληρωμή που έγινε τον Ιούνιο του 2023, όταν ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω προβλημάτων στα συστήματα, υπολόγισε τις πληρωμές με βάση δηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς (2021), αντί για το 2022. Αυτό οδήγησε σε εσφαλμένες καταβολές, για τις οποίες τώρα οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν το τίμημα, παρόλο που δεν ευθύνονται για το λάθος.

Οικονομική πίεση στους αγρότες

Η απαίτηση για επιστροφή χρημάτων τη δεδομέμη χρονική στιγμή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλά, η διαδικασία αυτή επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση, οδηγώντας πολλούς σε αδιέξοδο.

Ο βουλευτής κατακρίνει την αναξιόπιστη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ζητάει άμεσες λύσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται τον Οργανισμό για τις πληρωμές των επιδοτήσεών τους.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis