banner home design 800x400

Ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ναυπλίου ζητά άμεση δράση για τα προβλήματα που απειλούν το ιστορικό κέντρο

Ο Σύλλογος ζητά άμεση δράση από τον Δήμο για την εφαρμογή των νόμων και την επίλυση αυτών των ζητημάτων, καλώντας τους πολίτες να σταθούν ενεργά δίπλα στις προσπάθειές του.

|

Χρόνος ανάγνωσης

|

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ναυπλίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Επισημαίνει την αδράνεια του Δήμου Ναυπλιέων σε ζητήματα όπως η ηχορύπανση, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από παράνομα τραπεζοκαθίσματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ανεπάρκεια του αποχετευτικού δικτύου και η γενικότερη αδιαφορία προς τη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Ο Σύλλογος ζητά άμεση δράση από τον Δήμο για την εφαρμογή των νόμων και την επίλυση αυτών των ζητημάτων, καλώντας τους πολίτες να σταθούν ενεργά δίπλα στις προσπάθειές του.

“Θέλουμε ένα Δήμο που να συγκρούεται με τα κακώς νοούμενα συμφέροντα και να τηρεί το νόμο”

Αναλυτικά, ο Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ναυπλίου αναφέρει τα εξής:

Ο νεοιδρυθείς Σύλλογός μας, διαπιστώνοντας την συνεχιζόμενη απραξία και αδράνεια του Δήμου Ναυπλιέων αναφορικά με την εκ μέρους του ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την πάταξη της ευρείας παρανομίας που βασιλεύει στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, επιθυμεί στα πλαίσια του σκοπού του να επικοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό των πολιτών της πόλης τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις ενέργειες που θέλει να δρομολογήσει προκειμένου να καλυτερεύσει η ποιότητα ζωής μας συνολικά. 

Θα θέλαμε να αντιμετωπιστούν οι παρεμβάσεις μας με ωριμότητα, αίσθηση δικαίου, σωστή κρίση και το σημαντικότερο απλή λογική. Να πράξει ο καθένας μας το ορθό και να στηρίξει το δικαίωμα στην καλύτερη ποιότητα ζωής, την καθαριότητα, την ελευθερία κίνησης, τις χρήσεις επαγγελματιών, την πρόσβαση σε ελεύθερους και πράσινους δημόσιους χώρους, το οριοθετημένο και νόμιμο πάρκινγκ εντός της πόλης, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την πεζοδρόμηση, την απρόσκοπτη είσοδο στις κατοικίες, το δικαίωμα ύπνου, την τήρηση ωρών κοινής ησυχίας, την προάσπιση της στοιχειώδους δημόσιας αισθητικής κ.α. 

Οι «ιθύνοντες» γνωρίζουν πολύ καλά τα σοβαρά προβλήματα της ηχορύπανσης, του κυκλοφοριακού, της καθαριότητας στο κέντρο και στις συνοικίες της παλιάς πόλης (σκουπίδια ατάκτως ερριμένα, λάδια και μαυρίλες σε δρόμους και σοκάκια), της 24ώρης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από εκατοντάδες παράνομα τραπεζοκαθίσματα, της σοβαρής επιβάρυνσης των υποδομών της παλιάς πόλης (βλ. το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο, την ποιότητα του νερού) από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb, του παράνομου παρκαρίσματος πάνω σε πλατείες, σε πεζοδρόμια, σε σοκάκια, σε θέσεις αναπήρων και σε θέσεις μονίμων κατοίκων.Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και την ευθύνη της Αρχαιολογίας και να διαμαρτυρηθούμε για την εκκωφαντική σιωπή της σε σχέση με τα παρανόμως τεκταινόμενα και για την άρνηση ή αδυναμία της να ελέγξει όλα όσα συμβαίνουν και αλλοιώνουν την ιστορική φυσιογνωμία της παλιάς πόλης.

Αυτή η αγωνία αφορά εξίσου τον τουρίστα, Έλληνα και ξένο που θα προτιμούσε να χαρεί με σεβασμό και τάξη τις διαχρονικές ομορφιές μιας ιστορικής πόλης παλίμψηστο. Θα υποκλινόταν στις ιδιαιτερότητές και τις επιταγές της γιατί στο Ναύπλιο δεν αναζητά το μαζικό βιομηχανοποιημένο προϊόν του συρμού άλλων πόλεων και χωρών αλλά το άγγιγμα της Αναπλιώτικης εποχής. Εμείς θα πρέπει να επιλέξουμε τον τουρισμό που αναζητούμε να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας ορίζοντας τις προσφορές και επιβάλλοντας τους όρους διαβίωσης σε αυτήν, επιδιώκοντας μια ισορροπημένη προσέγγιση και σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψη την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Η αναγκαιότητα αλλαγής στα «κακώς κείμενα» στον τόπο μας έγινε επιτακτική. Ελπίζουμε με την συνδρομή ενεργών πολιτών και σκεπτόμενων ατόμων, ηγεσιών και υπευθύνων, να αλλάξουμε τις στρεβλώσεις, να διαμορφώσουμε το δημόσιο περιβάλλον, να αναζητήσουμε την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων με περισσότερο σθένος.

Έχουμε ήδη προβεί σε αρκετές ενέργειες και έχουμε καταθέσει προτάσεις και καταγγελίες σε πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι μας δέχθηκαν με καλή θέληση και δήλωσαν την συμφωνία τους στους στόχους αλλά και τα αιτήματά μας. Αναμένουμε τις κινήσεις τους. Άλλοι όχι μόνο κώφευσαν αλλά υποτιμητικά μας απαξίωσαν για θέματα φλέγοντα . Στην συντριπτική τους πλειοψηφία βλέποντας μυωπικά, λειτουργώντας ωχ αδελφικά και εφησυχαστικά, μας αγνόησαν επιμελώς επαναλαμβάνοντας τις γνωστές συνήθεις δικαιολογίες. Επιδείξαμε υπομονή αλλά θα θέλαμε να δείξουμε από εδώ και εμπρός την επιμονή και την αποφασιστικότητά μας.

Δεν επεμβαίνουμε στα της πόλης για να κάνουμε ντόρο, ή να επιβάλουμε τα θέλω μας. Δεν θα έχουμε όμως ούτε γλαφυρό, ούτε διακοσμητικό χαρακτήρα Δεν είμαστε μια ομάδα ταραξιών, ούτε επιβουλευόμαστε κανέναν ευνομούμενο πολίτη. Δεν είμαστε εμπαθείς και φυσικά δεν επιζητούμε παρά την ευνομία και την καλύτερη ποιότητα ζωής που οφείλουμε σε εμάς και στους γύρω μας συμπολίτες, κατοίκους, τουρίστες, περαστικούς. Το αποδεικνύει η επίσημη σύσταση και το καταστατικό μας που είναι στην διάθεσή σας. Οι σκοποί μας δεν είναι ιδιοτελείς, ούτε εδράζονται στην προώθηση προσωπικών θεμάτων των μελών του Συλλόγου μας (παρότι σαν άτομα έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν αυτόνομα όταν θεωρούν ότι βάλλονται ή αντιμετωπίζουν παράνομες ενέργειες). Με την καλή θέληση που μας διακατέχει, την ευγένεια στις επικοινωνίες μας, την υπομονή που επιδεικνύουμε, ήρθε η ώρα να ταρακουνήσουμε πάραυτα τα λιμνάζοντα νερά.

Η συνεχής και μόνιμη επιδείνωση της καθημερινότητάς γίνεται δυστυχώς συνήθεια και περνά για τους περισσότερους απαρατήρητη. Ας αντιδράσουμε δυναμικά, δημιουργικά και δημοκρατικά.Η παρανομία και οι στρεβλώσεις γίνονται καθεστώς όταν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν κάνουν το καθήκον τους αυτεπάγγελτα.Υπηρετούν το κοινό καλό και πρέπει να εφιστούν την προσοχή, να εμποδίζουν, να απαγορεύουν, να ανατρέπουν τα κακώς κείμενα. Ας δράσει ο καθένας ατομικά και συλλογικά από την θέση του. Η κατάσταση στην Πόλη χρειάζεται νέο συντονισμό με θέληση και ειλικρίνεια. Από τους αιρετούς ζητάμε να στοχοθετήσουν, να ανακοινώσουν δράσεις και προγράμματα, να δώσουν τον ρυθμό με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Με μια ολιστική ματιά αγκαλιάζοντας από ψηλά και οξύνοντας την όραση και την ακοή στις βουλές του κόσμου, όχι μόνο των συντεχνιών, με μεγαλοσύνη, σύνεση, ανταποδοτικότητα, δημοκρατικότητα. Χωρίς μικρότητες και επαναλήψεις άλλων εποχών.

Το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών είναι ποταπό και δεν τιμά πλέον κανέναν. Η απραγία είναι απαράδεκτη και η δικαιολόγησή της καταστροφική. Οι αρνητικές αναφορές και νουθεσίες μέσω κοινωνικής δικτύωσης αναποτελεσματικές. Η σιωπηρή ανοχή των αρμοδίων και η παντελής απουσία τους μας εξοργίζει σαν πολίτες. Το Ναύπλιο δεν είναι μόνο κάστρα και ιστορίες, μνήμες παρελθόντος, δημόσια διατηρητέα μνημεία και ρομαντικές εκδοχές διανυκτέρευσης. Αν θέλουμε να κρατήσουμε την διαχρονικά ποιοτικά αδιαμφισβήτητη οντότητα του Ναυπλίου πρέπει να δράσουμε Τώρα.Τ ο οφείλουμε στο μέλλον μας, στα παιδιά μας. Εμείς καλούμαστε να δράσουμε Τώρα. Για πολλά είναι ήδη αργά. Έχοντας γνώση και με πλήρη συναίσθηση, ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το χειρότερο, να κτίσουμε το νέο με γνώση, επαγγελματισμό, θετικότητα και αποτελεσματικότητα. Η πρόοδος, ο πολιτισμός,η αρμονία και η τέχνη δεν ευδοκιμούν σε υποβαθμισμένα αισθητικά περιβάλλοντα. Νιώθουμε καθημερινά το αποτύπωμα της αναρχίας και του αισθητικού ευτελισμού που μας δηλητηριάζει και μετατρέπει το ιστορικό κέντρο σε ένα θεματικό πάρκο για τουρίστες, ακόμα και με την υλοποίηση έργων που δεν ταιριάζουν και δεν υπηρετούν τον χαρακτήρα μιας πόλης που νοσεί και απελπισμένα ζητά την βοήθειά μας.

Ας κάνουμε ένα πείραμα όσοι ζούμε σε αυτό τον τόπο, μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο με άλλα μάτια, σαν να βρισκόμαστε σε ξένο τόπο. Ας αναλογιστεί ο καθένας ανάλογα με τις εμπειρίες και τις προσωπικές του απαιτήσεις, πως θα ήθελε να είναι καλύτερη η Πόλη μας. Αν αισθανθεί κάτι να τον πονάει και θελήσει να επισημάνει ή να αλλάξει, να υποδείξει ή να προτείνει, ας σταθεί δίπλα μας κι εμείς μαζί με τους «αρμόδιους» θα προσπαθήσουμε η πρόταση να ακουστεί, να βρει στόχο και να υλοποιηθεί.

Εμείς σαν απλοί πολίτες αλλά και ο καθένας από τον επαγγελματικό, επιστημονικό ή άλλο χώρο του θα σταθούμε αρωγοί ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, να σταματήσει η ασυδοσία και η παρανομία, να ξυπνήσουν οι μηχανισμοί προστασίας του πολίτη.Την προτροπή την υποδεικνύουμε ως πολίτες μέλη του Συλλόγου μας. Από «Επάνω» όχι μόνο περιμένουμε, αλλά απαιτούμε την δράση, με θέληση και θάρρος. Έγινε μια υποτυπώδης αρχή με την επικαιροποίηση στις κάρτες στάθμευσης μονίμων κατοίκων, ας γίνουν και για άλλους τομείς επανέλεγχοι εκ του μηδενός.

Θέλουμε ένα Δήμο που να συγκρούεται με τα κακώς νοούμενα συμφέροντα και να τηρεί το νόμο.

Θέλουμε ένα Δήμο που να έχει όραμα για το Ναύπλιο και να μην είναι ένας απλός παρατηρητής και διαχειριστής.

Θέλουμε ένα Δήμο που να μην έχει συγκυριακή προνομιακή μεταχείριση μερικών επιχειρηματικών συμφερόντων που βλέπουν μόνο νούμερα, δηλαδή τον αριθμό των τουριστών και τα έσοδα τους, παραβλέποντας το πολιτιστικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Η νέα Δημοτική Αρχή, εάν θέλει, μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Επαναλαμβάνουμε ότι ευελπιστούμε σε μια αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου.

Οφείλετε να λάβετε άμεσα μέτρα, κε Δήμαρχε. Οφείλετε να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του Δήμου. Νόμοι, διατάξεις και θεσμοί υπάρχουν, ας τους αναζητήσουμε, ας τους απαιτήσουμε. Ας συμβάλουμε όλοι ώστε να μάθουμε την νομοθεσία που διέπει το ιστορικό κέντρο, για να αποκτήσει η αρχαιολογία ικανά νομοταγή μάτια και χέρια, η αστυνομία αυτιά, η τροχαία πόδια, οι υπηρεσίες του Δήμου να ανακτήσουν όλες τους τις αισθήσεις, η δικαιοσύνη αυτά που μας οφείλει, η Δημοκρατία αυτά που της αξίζουν, το περιβάλλον αυτά που έχει χάσει, η ανθρωπιά μας κοινωνικές αξίες και συνείδηση“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version