Το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου, ένα ιστορικό κτήριο που χρονολογείται από το 1911, βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης φθοράς. Παρά τις διαχρονικές υποσχέσεις για αποκατάσταση, το κτήριο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια και την ιστορική του αξία.
Από τους εσωτερικούς διαδρόμους μέχρι την πλατεία Νικηταρά, οι φθορές είναι εμφανείς.
Εξωτερικός χώρος: Σημάδια εγκατάλειψης
Το εξωτερικό του Μεγάρου και η πλατεία Νικηταρά παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια εγκατάλειψης.
Στον εξωτερικό χώρο του δικαστικού «Μεγάρου», μπορεί να δει κανείς και την πλήρη αποσύνθεση της πλατείας Νικηταρά, με το ομώνυμο ηρώο να δεσπόζει εκεί για χρόνια, κοιτώντας το διαλυμένο πια τσιμέντο, που σε πολλά σημεία το ένα κομμάτι του έχει κυριολεκτικά καβαλήσει το άλλο, δημιουργώντας τεράστιο κίνδυνο για όλους τους πεζούς που διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο.
Επιπλέον κάνοντας τον γύρο του κτηρίου, θα διαπιστώσει κανείς ότι όλα τα παράθυρα από την μη συντήρησή τους, έχουν ξεφλουδίσει, σοβάδες έχουν ξεκολλήσει από τους τοίχους, για αυτό άλλωστε έχουν μπει και όλα τα προστατευτικά σίδερα, πριν από μερικά χρόνια, λόγω της πτώσης σοβάδων από κάποιο ψηλό σημείο του κτηρίου.
Μέχρι και σακούλες από μπάζα έχουν εναποθέσει στην πλατεία, οι οποίες όπως θα δείτε και στην φωτογραφία, παίζουν τον ρόλο του κάδου σκουπιδιών.
Επίσης υπάρχει σωλήνας υδρορροής, ο οποίος όπως θα δείτε και στην σχετική φωτογραφία παρακάτω είναι βουλωμένος από σκουπίδια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον το νερό που θα σφηνώσει εκεί μέσα, θα βγει σε κάποιο άλλο μέρος του κτηρίου και ένας θεός ξέρει τι ζημιά θα προκαλέσει.
Εσωτερικός χώρος: Φθορές και κίνδυνοι
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτηρίου, η κατάσταση επιδεινώνεται. Εκεί θα δούμε αρχικά μπαίνοντας μέσα ότι τα ξύλινα κάγκελα έχουν αποκολληθεί από την μαρμάρινη σκάλα, και έχει τοποθετηθεί προστατευτική κορδέλα και κώνος για να μην τα ακουμπήσει κανείς και βρεθεί ένα πάτωμα κάτω αγκαλιά με τα κάγκελα.
Επίσης κάνοντας μια βόλτα στους διαδρόμους θα διαπιστώσεις, ότι το χρώμα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα άλλωστε κάτασπρα ξύλινα παραθυρόφυλλα, ενώ το χρώμα έχει ξεκολλήσει από τους τοίχους.
Λίγο παρακάτω θα δεις μια πόρτα η οποία έφυγε από τους τοίχους αφού μετά από τόσα πολλά χρόνια που έχει να γίνει η οποιαδήποτε συντήρηση στο κτήριο, οι μεντεσέδες που την κρατούσαν σφιχτά στα χέρια τους, από την κούραση τους προφανώς αναγκάστηκαν να βγουν στην σύνταξη αφήνοντας την πόρτα τους ξεκρέμαστη.
Επίσης λίγο πιο πέρα θα δούμε μία σκάλα, όπου τα σκαλοπάτια της έχουν διαβρωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που αποτελούν κίνδυνο για όποιον περάσει από εκεί.
Στον ίδιο χώρο με την ταλαιπωρημένη σκάλα, θα δούμε στον τοίχο μία παλιά υδραυλική μάλλον εγκατάσταση, που έχει πλέον σκεβρώσει από τα πολλά χρόνια σε αχρησία που βρίσκεται εκεί.
Σε όλο το κτήριο όπου και αν πατήσεις θα ακούσεις το κλακ από τα ξεκολλημένα πλακάκια ενώ παντού θα δεις και σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο τα οποία φυσικά δεν έχουν, όπως θα έπρεπε αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα, αν ξεκολλήσουν εντελώς να δημιουργηθούν τρύπες στο δάπεδο, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.
Οι προτομές των ηρώων και η ιστορική αξία
Ένα κτήριο κόσμημα για το Ναύπλιο, φθίνει διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας της αδιαφορίας διαχρονικά όλων των υπευθύνων.
Το Δικαστικό Μέγαρο φιλοξενεί προτομές των Αναστασίου Πολυζωίδη και Γεωργίου Τερτσέτη, δύο προσωπικοτήτων που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη των ηρώων του 1821.
Η συμβολή τους τιμάται, αλλά οι εικόνες ντροπής αντιφάσκουν με την ιστορική κληρονομιά.
Επείγουσα ανάγκη για επισκευές
Το ζήτημα της εγκατάλειψης του κτηρίου θα τεθεί προς συζήτηση αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.
Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, το κτήριο παραμένει σε θλιβερή κατάσταση, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης.