home design 800Χ400

Η μαρίνα Ναυπλίου έτοιμη για μεγάλες αλλαγές – Εγκρίθηκαν τα νέα έργα

Οι ανανεωμένοι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί έχουν πλέον τεθεί σε εφαρμογή για το έργο «Λειτουργία του εμπορικού και επιβατικού Λιμένα Ναυπλίου», το οποίο θα φέρει τη μαρίνα του Ναυπλίου στο προσκήνιο της τουριστικής ανάπτυξης

Μια σημαντική αναβάθμιση στον τομέα των λιμενικών υποδομών βρίσκεται προ των πυλών στο Ναύπλιο. Οι ανανεωμένοι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί έχουν πλέον τεθεί σε εφαρμογή για το έργο «Λειτουργία του εμπορικού και επιβατικού Λιμένα Ναυπλίου», το οποίο θα φέρει τη μαρίνα του Ναυπλίου στο προσκήνιο της τουριστικής ανάπτυξης. Με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού λιμένα, το έργο υπόσχεται να μεταμορφώσει την περιοχή, ενισχύοντας την οικονομία και προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η προτεινόμενη μαρίνα θα κατασκευαστεί 500 μέτρα βόρεια του λιμένα και θα περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις που θα ενσωματώνονται αρμονικά στο περιβάλλον της πόλης. Η συνολική επιφάνεια της παραχωρημένης θαλάσσιας ζώνης φτάνει τα 71.200 m², ενώ η χερσαία ζώνη καταλαμβάνει 43.125 m², με τμήμα 12.000 m² ήδη αδιαμόρφωτο.

Τα σκάφη θα εισέρχονται στη μαρίνα μέσω του διαύλου του λιμένα Ναυπλίου, ο οποίος θα εκσυγχρονιστεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων. Στη μελέτη περιλαμβάνονται εργασίες εκβάθυνσης, απαραίτητες για τη διατήρηση των ωφέλιμων βάθων κατά τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου προβλέπει κτίρια που θα φιλοξενούν τη διοίκηση της μαρίνας, εστιατόρια, καταστήματα και τη σχολή ναυταθλητισμού. Τα κτίρια θα διαρθρώνονται σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, με συνολικό ύψος που δεν θα ξεπερνά τα 4,50 μέτρα (εκτός από τον πύργο ελέγχου, που φτάνει τα 7,50 μέτρα).

Επιπλέον, η περιοχή θα περιλαμβάνει υπαίθριους χώρους αναψυχής και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και 115 θέσεις στάθμευσης, ενώ η φύτευση θα επικεντρώνεται σε ενδημικά φυτά για την ενσωμάτωσή τους στο φυσικό τοπίο.

Οι λιμενικές υποδομές περιλαμβάνουν κρηπιδώματα, πλωτό κυματοθραύστη και πλωτούς προβλήτες, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με δέστρες και μόνιμα αγκυροβόλια για τα σκάφη. Η ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών και οι βυθοκορήσεις θα διασφαλίσουν την κατάλληλη λειτουργία του λιμένα.

Η μαρίνα Ναυπλίου αλλάζει όψη

Το έργο αφορά στη λειτουργία του υφιστάμενου εμπορικού και επιβατικού (τουριστικού) λιμένα Ναυπλίου. Η παρούσα τροποποίηση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τουριστικού λιμένα (μαρίνα) στη ΔΕ Ναυπλιέων του Δήμου Ναυπλιέων, με την προσθήκη χερσαίων εγκαταστάσεων ως συνοδών των λιμενικών έργων, χωρίς να μεταβάλλονται οι εγκεκριμένες θαλάσσιες υποδομές και διαμορφώσεις. Οι χερσαίες υποδομές και εγκαταστάσεις, πληρούν τις βέλτιστες προϋποθέσεις αισθητικής, λειτουργικότητας και ένταξής του στο περιβάλλον της πόλης του Ναυπλίου, όπως παρουσιάζεται στην εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή πεντακόσια μέτρα βόρεια του λιμένα της πόλης του Ναυπλίου. Σύμφωνα με το ΦΕΚ χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, η επιφάνεια της παραχωρημένης θαλάσσιας ζώνης καταλαμβάνει χώρο 71.200,00 m² περίπου και η επιφάνεια της χερσαίας ζώνης καταλαμβάνει 43.125,00 m². Σήμερα, στη θέση του έργου υπάρχει υφιστάμενο αδιαμόρφωτο τμήμα της χερσαίας ζώνης με έκταση περίπου 12.000,00 m². Το τμήμα της χερσαίας ζώνης που υπολείπεται προκειμένου να διαμορφωθεί η χερσαία ζώνη της νέας μαρίνας, πρόκειται να κατασκευαστεί με επέκταση προς τη θάλασσα.

Η είσοδος των σκαφών στη μαρίνα θα γίνεται μέσω του διαύλου του λιμένα Ναυπλίου, ο οποίος θα επεκτείνει τη χρήση του για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της μαρίνας. Σημειώνεται ότι μετά τις εργασίες εκβάθυνσης του πυθμένα του λιμένα για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων, έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα ωφέλιμα βάθη που απαιτούνται μέχρι την είσοδο στη μαρίνα. Στην παρούσα μελέτη, συμπεριλαμβάνονται και οι εργασίες εκβάθυνσης, ως αναπόσπαστο τμήμα του έργου, καθώς είναι βέβαιο ότι θα απαιτείται περιοδικά η έστω και περιορισμένη επανάληψή τους για τη διατήρηση των απαραίτητων βαθών κατά τη λειτουργία του εμπορικού και του τουριστικού λιμένα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούνται από ισόγεια κτίσματα (με εξαίρεση τον πύργο ελέγχου), που διατάσσονται κατά κύριο λόγο στο δυτικό τμήμα του έργου και παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Στο βορειοανατολικό άκρο της χερσαίας ζώνης, εντός του οικοδομικού τετραγώνου Ο.Τ.1, χωροθετείται το κτίριο της σχολής ναυταθλητισμού.

Εντός της χερσαίας ζώνης δεν εντοπίζονται και δεν δραστηριοποιούνται εγκαταστάσεις τρίτων.

Όσον αφορά στην χωροθέτηση και κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της υπό ανάπτυξη μαρίνας Ναυπλίου, δημοσιεύτηκε ΦΕΚ με το οποίο επικυρώνεται η ρυμοτομική μελέτη του τουριστικού λιμένα και καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης για κάθε οικοδομικό τετράγωνο, οι χρήσεις που επιτρέπεται να περιλαμβάνονται σε κάθε ένα, καθώς και ο συνολικός συντελεστής δόμησης του τουριστικού λιμένα.

Έργα στη ΧΖΛ

Οικοδομικό τετράγωνο 1
Στο Ο.Τ.1 πρόκειται να ανεγερθεί το κτίριο Α, με ύψος περί τα 4,00 m μετρημένο από το τεχνητά διαμορφωμένο έδαφος πέριξ του κτιρίου, ενώ τα στηθαία διαμορφώνονται με στάθμες που κυμαίνονται από 0,25 έως 1,50 m. Το συνολικό εμβαδό της κάλυψης του κτιρίου Α υπολογίζεται Ε=420,50< 895,52 m² επιτρεπόμενο και της δόμησης σε Ε=420,50 m²
< 424,00 m² επιτρεπόμενο.

Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου Α (μαζί με την περιμετρική του τοιχοποιία) υπολογίζεται σε 474,14 m2. Σε επίπεδο χαμηλότερο του εδάφους, τοποθετείται υπόγειος χώρος που εξυπηρετεί τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου και έχει εμβαδό Ε=118,56 m².

Εντός του Ο.Τ.1 και του κτιρίου Α, χωροθετείται η σχολή ναυταθλητισμού με τις απαραίτητες βοηθητικές της εγκαταστάσεις, το καφέ – εστιατόριο της σχολής, καθώς και έναν χώρο κυβερνητών.

Οικοδομικό τετράγωνο 2
Εντός του οικοδομικού τετραγώνου 2 τοποθετούνται τέσσερα κτίρια (Β, Γ1, Γ2 και Γ3). Το κτίριο Β φιλοξενεί τα γραφεία διοίκησης της μαρίνας, γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών καθώς και ένα μικρό ιατρείο. Στον όροφο βρίσκεται ο πύργος ελέγχου της μαρίνας.
Το υπόγειο των κτιρίων Β, Γ1, Γ2 και Γ3, δεσμεύεται για τη χωροθέτηση των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, καθώς και για τη δημιουργία πρόσθετου στεγασμένου χώρου στάθμευσης οχημάτων και τη διαμόρφωση λοιπών βοηθητικών χρήσεων, που αφορούν κυρίως σε χώρους αποθήκευσης και χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων. Τα κτίρια Γ1 & Γ2 φιλοξενούν χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών της μαρίνας, όπως super market και εμπορικά καταστήματα. Εντός του κτιρίου Γ3 τοποθετούνται οι χώροι εστίασης.

Τα ύψη των κτιρίων δεν υπερβαίνουν τα 4,50 m, με εξαίρεση τον πύργο ελέγχου που – όπως προβλέπεται – φτάνει στα 7,50 m. Το συνολικό εμβαδό της κάλυψης του ΟΤ2 υπολογίζεται σε Ε=2221,16 m² <5.442,20 m² επιτρεπόμενο και της δόμησης σε Ε=2,039,95 m² < 2.040,00 m² επιτρεπόμενο.
Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου Β (μαζί με την περιμετρική του τοιχοποιία) υπολογίζεται σε 480,50 m2 για το ισόγειο και σε 125,42 m2 για τον όροφο, του κτιρίου Γ1 σε 824,68 m2, του κτιρίου Γ2 σε 422,00 m2 και του κτιρίου Γ3 σε 546,96 m2.

Στα ανατολικά του κτιρίου Γ3 τοποθετείται ανοικτό κλιμακοστάσιο, εκτός δόμησης και εντός κάλυψης, το οποίο οδηγεί στο υπόγειο και στο δώμα. Έχει εμβαδό εντός κάλυψης Ε= 73,57 m2, ενώ συνολικά το εμβαδό του είναι 95,43 m2.

Οικοδομικό τετράγωνο 5
Συνέχεια των κτιρίων Β, Γ1, Γ2 και Γ3 του Ο.Τ.2 αποτελούν τα κτίρια Δ, Ε & ΣΤ εντός του Ο.Τ.5, στο οποίο χωροθετείται το υπαίθριο θέατρο με τους υποστηρικτικούς του χώρους, το καφέ- εστιατόριο του θεάτρου και κατασκευάζονται δύο μικρών διαστάσεων κτίρια (Ε και ΣΤ). Εντός του κτιρίου Ε, υπάρχει ο χώρος έκδοσης εισιτηρίων και τα WC των επισκεπτών, ενώ στο κτίριο ΣΤ, τοποθετούνται τα αποδυτήρια και τα καμαρίνια.

Το ύψος των κτιρίων δεν ξεπερνά τα 4,00 m. Το συνολικό εμβαδό της κάλυψης των κτιρίων υπολογίζεται Ε=496,90 < 1.298,00 m² επιτρεπόμενο και της δόμησης σε Ε=496,90 m² < 500,00 m² επιτρεπόμενο.
Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου Δ (μαζί με την περιμετρική του τοιχοποιία) υπολογίζεται σε 424,00 m2, του κτιρίου Ε σε 54,76 m2 και του κτιρίου ΣΤ σε 107,30 m2.

Οικοδομικό τετράγωνο 3 & 4
Εντός της χερσαίας ζώνης της μαρίνας κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου (Ο.Τ 4), πρόκειται να κατασκευαστούν υπαίθριοι χώροι για αναψυχή. Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους για ομαδική και ατομική άθληση.

Εντός του Ο.Τ.4, χωροθετείται βρόγχος που περιλαμβάνει την κύρια εσωτερική οδό, τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης οχημάτων, καθώς και τις δύο εισόδους/εξόδους της μαρίνας σε ανατολή και νότο. Το πλάτος των εσωτερικών οδών του βρόγχου είναι 6.00 m, ενώ παράλληλα δημιουργούνται χώροι φύτευσης μπροστά και πλαγίως του χώρου στάθμευσης. Οι φυτεύσεις των νησίδων θα αποτελούνται από ενδημικά φυτά που συναντώνται στην περιοχή και δεν θα δημιουργηθούν ισχυροί φυτικοί φράχτες παράλληλοι προς τη θάλασσα. Η χωρητικότητα του υπαίθριου χώρου στάθμευσης ανέρχεται στις 115 θέσεις, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφαλή πρόσβαση και κίνηση εντός αυτού.

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του υπόλοιπου χερσαίου τμήματος, η σχεδιαστική λογική έχει ως στόχο την εξασφάλιση ομαλής σχέσης των κτιρίων με το περιβάλλον τους και το θαλάσσιο μέτωπο, καθώς και την οριοθέτηση και οργάνωση των κινήσεων των πεζών και των αυτοκινήτων, καθώς και των αντίστοιχων προσβάσεων. Οι φυτεμένες περιοχές οργανώνονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναδείξουν τη φυσική βλάστηση της περιοχής δίνοντας έμφαση στην επιλογή φυτών υπαρχόντων στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί μια ομαλή ένταξη στο τοπίο.

Λιμενικά έργα

Σύμφωνα και με το ΦΕΚ χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, τα αδειοδοτημένα λιμενικά έργα αφορούν στα παρακάτω:

Κρηπιδώματα
Το θαλάσσιο μέτωπο του Τουριστικού Λιμένα θα διαμορφωθεί με κρηπιδώματα ωφέλιμου βάθους −3,50 m και στάθμης κυκλοφορίας +1,20 m, στα οποία αφ’ ενός θα πρυμνοδετούν σκάφη και αφ’ ετέρου θα προσαρμοσθούν οι πλωτοί προβλήτες και ο πλωτός κυματοθραύστης.

Ο κρηπιδότοιχος θα κατασκευασθεί με πρόχυτους συμπαγείς τεχνητούς ογκολίθους από σκυρόδεμα. Θα γίνει εκσκαφή και εξυγίανση του θαλάσσιου πυθμένα μέχρι τη στάθμη
−4,50 m και θα τοποθετηθεί λιθορριπή έδρασης 0,1−100 kg και πάχους 0,70 m. Πίσω από τις στήλες των τεχνητών ογκολίθων θα τοποθετηθεί ανακουφιστικό πρίσμα από λιθορριπή. Ο μώλος (ΚΛΜΝ), μήκους 60 m και πλάτους 6 m, θα κατασκευασθεί με πρόχυτους συμπαγείς τεχνητούς ογκολίθους από σκυρόδεμα. Τέλος, ο μώλος (ΒΓΔΕΖΗ), πλάτους 6,00 m στα πρώτα 114 m και 12 m στα τελευταία 30 m, θα κατασκευασθεί επίσης με πρόχυτους συμπαγείς τεχνητούς ογκολίθους από σκυρόδεμα.

Πλωτός κυματοθραύστης
Ο πλωτός κυματοθραύστης (ΠΠ1Π2Π3) σχήματος Γ, θα έχει συνολικό μήκος 300 m και θα τοποθετηθεί κάθετα στο κρηπίδωμα (ΝΞΟΠ), στη θέση Π. Το πλωτό αυτό έργο πλάτους 4 m θα αποτελείται από το τμήμα (ΠΠ1) μήκους 160 m, το τμήμα (Π1Π2) μήκους 40 m και το τμήμα (Π2Π3) μήκους 100 m, τα οποία συντίθενται από στοιχεία μήκους 20 m.

Ο κυματοθραύστης θα αποτελείται από πλωτά στοιχεία βαρέως τύπου από σκυρόδεμα. Η πρόσβαση από το μόνιμο τμήμα του κρηπιδώματος προς το πλωτό τμήμα θα γίνεται με ειδική γέφυρα (πασαρέλα). Η γέφυρα θα είναι σταθερά συνδεδεμένη με άρθρωση πάνω στο μόνιμο έργο, ενώ θα κυλίεται με τροχούς στο άλλο άκρο της, προς την πλευρά του πλωτού κυματοθραύστη.

Πλωτοί προβλήτες
Στη λιμενολεκάνη του Τουριστικού Λιμένα θα εγκατασταθούν δύο πλωτοί προβλήτες (ΞΞ1) και (ΟΟ1), συνολικού μήκους 192 m (με αντίστοιχα μήκη 60 m και 132 m). Θα αποτελούνται από πλωτά στοιχεία πλάτους 3 m και μήκους 12 m. Η πρόσβαση από τα κρηπιδώματα στους πλωτούς προβλήτες θα γίνεται με ειδικές γέφυρες (πασαρέλες). Κάθε γέφυρα θα είναι σταθερά συνδεδεμένη με άρθρωση πάνω στον κρηπιδότοιχο, ενώ θα κυλίεται με τροχούς στο άλλο άκρο της, προς την πλευρά του
πλωτού προβλήτα.

Δέστρες − Μόνιμα αγκυροβόλια σκαφών
Όλα τα κρηπιδώματα πρόσδεσης σκαφών, το εσωτερικό του μώλου (ΒΓΔΕΖΗ), ο μώλος (ΚΛΜΝ), καθώς και οι πλωτοί προβλήτες και ο πλωτός κυματοθραύστης θα εξοπλισθούν με κατάλληλες δέστρες για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών.

Τα σκάφη θα προσδένονται προς μεν την πλευρά του κρηπιδώματος ή του πλωτού στοιχείου στις δέστρες, προς δε την πλευρά της θάλασσας στα μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέτζα) που θα δημιουργηθούν.

Ανέλκυση/καθέλκυση σκαφών
Για την ανέλκυση και καθέλκυση μικρών σκαφών προβλέπεται η κατασκευή, στο κρηπίδωμα (ΝΞΟΠ), μιας ράμπας, πλάτους 10 m για την ανέλκυση/καθέλκυση των σκαφών με τη βοήθεια τρέϊλερ. Η ράμπα συνολικού μήκους 30 m περίπου, θα περιλαμβάνει ένα τμήμα με κλίση 10% (προς την ξηρά) και ένα τμήμα με κλίση 20% (προς τη θάλασσα), ενώ το προς τη θάλασσα άκρο της θα έχει ωφέλιμο βάθος −3,5 m.

Βυθοκορήσεις
Σε ολόκληρη τη λιμενολεκάνη του Τουριστικού Λιμένα προβλέπεται εκτεταμένη βυθοκόρηση ώστε να επιτευχθεί ελάχιστο ωφέλιμο βάθος –3,50 m. Η βυθοκόρηση θα επεκταθεί από την είσοδο της Μαρίνας μέχρι τα όρια του διαύλου ναυσιπλοΐας του λιμένα, ώστε ολόκληρη η θαλάσσια αυτή περιοχή να έχει επαρκές βάθος για την κυκλοφορία των σκαφών. Τα βάθη της βυθοκόρησης αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα.

Σχόλια

Exit mobile version