banner home design 800x400

Ξυλόκαστρο: Τέταρτη μέρα μάχης με τη φονική πυρκαγιά

Επί τόπου επιχειρούν 570 πυροσβέστες με 160 οχήματα και 28 ομάδες πεζοπόρων – Ευρωπαϊκή Βοήθεια για την Κατάσβεση

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, αφήνοντας πίσω της δύο θύματα και τεράστιες καταστροφές. Οι δύο άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για να σωθούν από τις φλόγες, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Γιγάντια επιχείρηση κατάσβεσης

Επί τόπου επιχειρούν 570 πυροσβέστες με 160 οχήματα και 28 ομάδες πεζοπόρων, προσπαθώντας να ελέγξουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, όπου το ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνει το έργο τους. Οι δυσπρόσιτες χαράδρες, τα ρέματα και οι απότομες πλαγιές καθιστούν δύσκολη την προσέγγιση των σημείων όπου εξαπλώνεται η φωτιά.

Ταυτόχρονα, από αέρος, έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη συνδράμουν στην κατάσβεση των φλογών, προσπαθώντας να σπάσουν την ανεξέλεγκτη πορεία της πυρκαγιάς. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχών, το μέγεθος της καταστροφής είναι εκτεταμένο.

Κικίλιας: Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Κορινθία. Ο υπουργός τόνισε τις μεγάλες δυσκολίες λόγω του εδάφους και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και υπομονή: «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και σωστή δουλειά, καθημερινά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αποτύπωση της καταστροφής δείχνει ότι έχουν πληγεί περίπου 40-50.000 στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές ζημιές.

Ευρωπαϊκή Βοήθεια για την Κατάσβεση

Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), ζητώντας διεθνή βοήθεια. Η χώρα μας θα λάβει εναέρια συνδρομή από την Ιταλία και την Κροατία με τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415, που ήδη έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την προσπάθεια κατάσβεσης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version