banner home design 800x400

Χρέος μας να τεθεί στο επίκεντρο πολιτιστικών δράσεων το Παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Καρτερόλι

Η πραγματική του δυναμική δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε, όπως επισημαίνει και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μεσσήνης, Γιάννης Λάσκαρης.

Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου, ένα κτίριο με ιστορική και πολιτιστική σημασία, παραμένει μια υποτιμημένη πολιτιστική κληρονομιά, που αξίζει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής. Χτισμένο μεταξύ του 1905 και 1912, το σχολείο ολοκληρώθηκε πριν το 1928 και έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο και κέντρο πολλαπλών δράσεων. Ωστόσο, η πραγματική του δυναμική δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε, όπως επισημαίνει και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μεσσήνης, Γιάννης Λάσκαρης.

Παρά την ανακαίνισή του, το Παλιό Δημοτικό Σχολείο δεν έχει γίνει ακόμα σημείο αναφοράς για την περιοχή, αν και οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Το ισόγειο και ένα τμήμα του πρώτου ορόφου έχουν διαμορφωθεί σε έναν φιλόξενο χώρο που φιλοξενεί εκθέματα, πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες από την περιοχή, ενώ με τη χρήση νέων τεχνολογιών προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής του παρελθόντος. Αυτή η βιωματική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μαθητές, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουν την ιστορία με άμεσο και διαδραστικό τρόπο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λάσκαρης, παρά τη μεταμόρφωσή του, δεν υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να αναδειχθεί το Παλιό Δημοτικό Σχολείο σε ένα κύτταρο πολιτιστικών δράσεων που θα προβάλλει πλήρως την ιστορική και πολιτιστική του αξία. Αντί να είναι ένας χώρος περιστασιακών επισκέψεων, πρέπει να εξελιχθεί σε κέντρο πολιτιστικών διαδρομών, καθημερινά προσβάσιμο και ζωντανό.

Η κομβική θέση του Καρτερολίου στην επικράτεια του Δήμου Μεσσήνης το καθιστά ιδανικό σημείο στάσης για τους τουρίστες που κατευθύνονται προς την Αρχαία Μεσσήνη. Με την κατάλληλη προβολή και βελτίωση της λειτουργίας του, το Παλιό Δημοτικό Σχολείο μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής. Ο χώρος έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας πρωτότυπος και δυναμικός πυρήνας προβολής της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής μέσα από εκθέσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις και πολιτιστικές δράσεις.

Η προσπάθεια να αναδείξουμε το Παλιό Δημοτικό Σχολείο ως κέντρο πολιτισμού δεν είναι απλώς ευκαιρία, αλλά χρέος μας, αναφέρει ο κ. Λάσκαρης.

Αναλυτικά, ο ίδιος σημειώνει:

“Πριν λίγα χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου του οποίου το ισόγειο και τμήμα του πρώτου ορόφου κατασκευάστηκε μεταξύ του 1905 και 1912 και αποπερατώθηκε πριν το 1928, άλλαξε όψη και μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει μια συλλογική και στοχευμένη προσπάθεια να μετατραπεί σε ένα κύτταρο πολιτισμού και αντίστοιχων δράσεων που θα αναδεικνύουν την πραγματική του αξία. Πλέον αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο με εκθέματα πληροφοριακό, υλικό φωτογραφίες και με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών οι επισκέπτες γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Η βιωματική προσέγγιση είναι μοναδική και ιδανική για μαθητές.

Το Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου το οποίο έχει «μεταμορφωθεί» στην ουσία σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και χώρο πολλαπλών δράσεων πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο Πολιτιστικών Διαδρομών, να είναι επισκέψιμο και καθημερινά μάλιστα στη διάθεση των επισκεπτών και των τουριστών”. Το γραφικό Καρτερόλι βρίσκεται σε κομβική θέση στην επικράτεια του Δήμου και η συχνή διέλευση των επισκεπτών στην Αρχαία Μεσσήνη θα θέσει με την κατάλληλη προβολή και «αναβάθμιση» του τρόπου λειτουργίας, στο επίκεντρο και το εκθεσιακό χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου, που αποτελεί έναν πρωτότυπο και ελκυστικό χώρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version